Een terugblik op een zomer in Nederland

Ein-de-lijk is het mooi nazomerweer! En dat terwijl vandaag de herfst officieel begonnen is. Voor mij tijd om even terug te blikken op de zomer. Een zomer die ik (grotendeels) doorbracht in Nederland. Maar natuurlijk zat ik niet alleen maar achter de geraniums, ik ontdekte namelijk ook veel mooie plekken in eigen land. Benieuwd waar ik zoal geweest ben en hoe het nu met me gaat? Je leest het in deze terugblik.

Eerst even bijkletsen..

In mijn vorige terugblik vertelde ik over een sombere winter en een moeizame lente met gelukkig ook weer wat lichtpuntjes. Hoe het nu met me gaat? Een vraag die me de laatste tijd regelmatig gesteld wordt en waar ik graag volmondig goed op zou willen antwoorden. Maar helaas is dat nog iets te hoog gegrepen. Als het zover is, zal ik het van de daken schreeuwen. Een antwoord dat wel volstaat is beter. Met ups en downs en met vallen en opstaan. Positief bekeken zit er dus een stijgende lijn in.

Soms zie of lees ik iets over mensen die zeggen een burn-out te hebben en na drie weken Netflixen weer ‘up en running’ lijken te zijn. Of mensen met een depressie die na een paar sessies op de sofa weer helemaal de passie voor het leven hebben gevonden. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat er bij mij helaas iets meer tijd voor nodig is. Ik heb er best een tijdje over gedaan om in het dal te komen, dus krabbel er ook niet zo 1-2-3 uit. Bovendien zit er nog wel iets meer achter mijn burn-out/depressie (of hoe je dat monster ook mag noemen). Iets waar ik hier nu niet (of misschien wel nooit) iets over kwijt wil, maar ik kan je wel vertellen dat dat ‘iets’ het er niet makkelijker op maakt.

Is er dan niets positiefs te melden over afgelopen zomer? Jazeker wel! Fysiek ben ik namelijk een stuk minder uitgeput. Sterker nog, ik heb afgelopen zomer ontzettend veel kilometers gemaakt op de fiets. Ik schat in augustus zelfs minstens 400 kilometer. Het helpt me om mijn hoofd leeg te maken, want met mijn mentale vermoeidheid is het nog steeds minder goed gesteld. Mijn hoofd loopt nog regelmatig over. Dan kan er letterlijk geen informatie meer bij. Soms met een paniekreactie als gevolg en anders zorgt het op z’n minst voor veel frustratie. In alle gevallen is het funest voor mijn concentratievermogen.

Om overprikkeling te voorkomen vermijd ik zoveel mogelijk drukke plekken en ook voor feestjes loop ik niet echt warm. Verder ben ik bezig om orde in de chaos te scheppen door alles in mijn leven opnieuw te ordenen. Mijn kasten zijn uitgemest, mijn mailboxen opgeschoond en mijn pc-mappen gestructureerd. Na een enorme opruimoperatie zijn er dozen vol rotzooi naar de stort en kringloop gebracht. Wat een verademing! Vooral omdat ik aan een lichte vorm van verzamelwoede lijd. Of beter gezegd: leed. Tegenwoordig komen overbodige spullen mijn huis niet meer in.

Kortom, er komt steeds meer overzicht in mijn leven en rust in mijn hoofd. En dat zorgt ervoor dat ik onderweg steeds vaker in staat ben om van het mooie uitzicht te genieten, terwijl ik langzaam uit het dal klauter.

terugblik-zomer-3fietsen-langs-de-maas-in-limburg-11-1

Welke landen bezocht ik in de zomer?

Landen? Maak er maar land van, want ik bezocht enkel en alleen België. In augustus zakte ik af naar onze zuiderburen voor de Brocante van Temploux, een enorme antiek- en rommelmarkt in een dorpje vlak bij Namen. We gingen niet alleen op zoek naar zeldzame schatten, maar maakten ook een uitstapje naar bovengenoemde hoofdstad van Wallonië. En natuurlijk beklommen we daar de citadel: het letterlijke hoogtepunt van de stad. In mijn fotoblog kun je meegenieten van het fantastische uitzicht!

Welke plekken in Nederland bezocht ik?

Ik maakte dus slechts één uitstapje over de grens, maar trok er des te meer op uit in eigen land. Zo fietste ik in juli een Beeldenroute langs de Grebbelinie en sliep ik later die maand samen met mijn zus een nachtje in Gouda. Een leuke stedentrip, waarin we snuffelden op de antiekmarkt Gouds Montmartre, lekker aten op zonnige terrasjes, een grachtentocht maakten en de kaasmarkt bezochten (die overigens een beetje tegenviel; de kaasmarkt in Alkmaar is leuker).

Begin augustus was ik een midweek in Noord-Limburg. Ik genoot van flinke fietstochten langs de Maas en ontdekte leuke stadjes, zoals Arcen, Roermond en Thorn. Je leest er alles over in deze blog over de mooiste plekjes aan de Maas. Op de terugweg vanuit Limburg stopte ik nog even in Eindhoven om gave streetart te fotograferen in de Berenkuil en Strijp-S. Later die maand was ik overigens ook in Arnhem om mooie muurschilderingen te fotograferen, die ik je binnenkort zal laten zien in een blog.

Verder wandelde ik die maand in natuurgebied de Blauwe Kamer tussen Rhenen en Wageningen en genoot ik eind augustus volop van de heide die in bloei stond. Ik fietste over de Edese- en Ginkelse heide en wandelde door de paarse zee op de Posbank. Wat een prachtig stukje Nederland!

September begon met een weekendje Enschede, waar op dat moment het Proef Eet festival in volle gang was. Naast lekker eten en drinken in deze gezellige stad, bewonderden we ook bijzondere architectuur in de wijk Roombeek en fietsten we naar het natuurgebied op de voormalige Vliegbasis Twente.

verslag-stedentrip-namen-belgie-9dsc_0067-012017-09-21terugblik-zomer-2

Een vooruitblik op de herfst

Het eerste uitje in de herfst staat al voor de deur. Morgen ga ik namelijk met een vriendin naar Mechelen om te genieten van de zon en het goede leven! En ook in oktober staat er een bezoek aan België gepland. Dan ga ik een weekendje de mooie herfstkleuren in de Ardennen bewonderen. Daarnaast ben ik deze herfst van plan om regelmatig met mijn camera door de kleurrijke bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe te gaan fietsen.

Verder is de reisagenda leeg en dat vind ik wel even prima. Reisde ik vorig jaar nog een maand alleen door Thailand en Laos, nu word ik al zenuwachtig als ik een half uur met de trein moet. Ik heb er zelfs even over nagedacht om Reisvlinder.nl om te dopen in Huismus.nl, maar dat idee heb ik toch maar in de ijskast gezet. Ik heb namelijk nog genoeg inspiratie voor reisverhalen over mooie bestemmingen. Bovendien is mijn reislust echt niet helemaal verdwenen. Ik kies er nu alleen bewust voor om mijn energie ergens anders in te steken. Eerst mijn leven hier weer op de rit te krijgen, zodat ik straks voor de volle 100 procent kan genieten als ik de wereld weer ga ontdekken. Als er iets is wat ik de afgelopen tijd wel heb geleerd, is het loslaten en prioriteiten stellen..

En wat kan je de komende tijd op mijn blog verwachten? Afgelopen zomer kreeg ik weer wat meer ruimte in mijn hoofd om verhalen te schrijven en dat resulteerde in een nieuw blogritme van ongeveer een artikel per week. Een ritme dat me op dit moment prima bevalt en dat ik ook vol hoop te houden. Maak je trouwens maar op voor veel blogs over Nederland, want dat is mijn nieuwe missie: jullie laten zien hoe mooi ons eigen land is!

hoofdfotoHoe was jouw zomer?

8 REACTIES

 1. Je hebt zeker niet stil gezeten meid, wat heb je veel leuke en mooie dingen gezien in Nederland! 🙂 En je weet zelf inmiddels het beste welk tempo bij je past, dat hoef je verder aan niemand uit te leggen. 😉 Veel liefs vanuit Jordanië!

  • Dank je, Jessica! Ik zou alleen zo graag willen dat mijn tempo iets hoger lag ;), maar je hebt natuurlijk gelijk dat ik dat verder aan niemand uit hoef te leggen. Veel liefs uit Nederland en have fun in Jordanië/Israël.

 2. Wat een hoop moois heb je bezocht meid! En het lijkt me dat de tijd die iemand nodig heeft om weer uit dat dal te komen voor iedereen anders is, en langer dan twee weken lijkt me eigenlijk sowieso wel heel logisch 🙂 Heel fijn om te lezen dat het in ieder geval de goede kant op gaat. Neem vooral je tijd, haast schrap je gewoon uit je woordenboek. Liefs!

 3. Fijn te lezen dat het weer wat beter met je gaat en ja, zo’n situatie is per persoon zo verschillend dat je je niet kunt optrekken hoe het met anderen is gegaan. Je moet het helaas zelf ondervinden en daarin ook je eigen grenzen opstellen maar ik kan me voorstellen dat dat heel erg lastig is.
  Enne, kom maar met je blogs over Nederland hoor! Ik vergeet ook altijd dat onze eigen landje ook genoeg leuke plekjes heeft.

  • Die grenzen stellen is inderdaad lastig, maar het gaat me gelukkig steeds beter af. Nog genoeg inspiratie voor blogs over mooie plekjes in Nederland, dus maak je borst maar nat 😉

 4. Fijn om te lezen dat de eerste stappen gezet zijn en dat je je stapje per stapje beter voelt. Iets met een marathon en geen sprint, dus staar je niet blind op mensen die “sneller” zijn. 😉 Je hebt hele fijne plekken bezocht, dus ik vind jouw missie om te laten zien hoe mooi Nederland (en België!) zijn, heel leuk!

  • Ik moet inderdaad mijn situatie niet met anderen gaan vergelijken, maar wil zelf ook gewoon zo graag wat sneller.. (die marathon is namelijk best zwaar ;)) Ben in ieder geval blij dat mijn nieuwe missie bij je in de smaak valt. En België zal ook zeker vaker aan bod komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in