Een terugblik op de herfst

Terugblik herfst 2017

Morgen begint officieel de winter. Een winter die voor mijn gevoel al maanden aan de gang is. Toch wil ik graag nog even stilstaan bij de herfst. Hoe gaat het nu met me en welke plekken bezocht ik? Je leest het allemaal in deze persoonlijke terugblik op de herfst.

Eerst even bijkletsen…

En dan allereerst de hamvraag: hoe gaat het nu met me na die moeizame lente en zomer? Eindelijk kan ik voorzichtig zeggen dat ik me beter voel. Ik ben nog niet waar ik wil zijn en er is nog genoeg werk aan de winkel, maar ik heb in de herfst wel stappen gezet. Het belangrijkste verschil is dat de constante chaos is mijn hoofd grotendeels verdwenen is. Ik voel niet meer bij elk wissewasje paniek opborrelen en ik heb ook niet meer continu een opgejaagd gevoel, waardoor het veel beter lukt om te ontspannen. De puzzelstukjes lijken langzaam op z’n plek te vallen…

Het heeft enorm geholpen om rust te nemen, maar ook vaker fietsen en wandelen in de natuur heeft me goed gedaan. Daarnaast heb ik simpelweg geaccepteerd dat het allemaal even niet zo gaat als ik zou willen. En geloof me, die acceptatie is/was niet makkelijk. Maar het is me gelukt om de lat minder hoog te leggen en dat geeft veel rust. Ik ben milder voor mezelf en probeer niet meer aan andermans (of vooral aan mijn eigen) verwachtingen te voldoen. De onrealistische to do-lijstjes zijn voorgoed verleden tijd. Ze zorgden alleen maar voor veel frustratie als meer dan de helft weer eens niet was gelukt.

Natuurlijk blijft het soms lastig dat ik mijn doelen bij hebben moeten stellen en durf ik ook nog niet te ver vooruit te kijken. Ik worstel nog regelmatig met het vinden van de juiste richting, maar ik ben al een eind op de goede weg. Ik leef meer in het nu en kies bewuster waar en aan wie ik mijn tijd en energie wil besteden. Want als ik te veel hooi op mijn vork neem en mijn agenda te vol plan, word ik soms nog genadeloos afgestraft. Gelukkig is er steeds meer balans. Keuzes maken en loslaten lukt me steeds beter en dat maakt mijn leven een stuk overzichtelijker. Mijn wereld is kleiner, maar (steeds vaker) wel een stuk fijner!

MechelenDe Belgische Ardennen in de herfstLandschaftspark DuisburgCollage Mechelen, Duisburg en de Ardennen
Welke landen bezocht ik in de herfst?

Afgelopen herfst bezocht ik onze buurlanden: Duitsland en België. Eind september ontdekte ik samen met een vriendin de Belgische stad Mechelen. Ik genoot er niet alleen van lekker eten en drinken, maar ging ook op zoek naar gave streetart in deze gezellige stad.

Een maand later stond een weekend in de Ardennen op de agenda, waar ik nogal onder de indruk raakte van de schitterende herfstkleuren. Natuurlijk moest er bij thuiskomst een artikel geschreven worden over die heerlijke herfstwandelingen in de Ardennen.

Begin december stond er een weekendje Duisburg op de planning. We begonnen het weekend met een bezoek aan Landschaftspark Duisburg. Deze indrukwekkende ruïne van een voormalig hoogovencomplex werd ‘s avonds prachtig verlicht. De volgende dag struinden we over de kerstmarkt in het centrum van de stad, waar de calorieën eraan vlogen. Letterlijk hoogtepunt was een ritje in het reuzenrad: altijd leuk!

Welke plekken in Nederland bezocht ik?

Ik woon aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en op steenworp afstand van de Veluwe. In de herfst sprong ik dus regelmatig op de fiets voor een tochtje door de kleurrijke bossen. Wil je ook genieten van de mooie herfstkleuren? Vorig jaar maakte ik de fotoserie: herfst op de Utrechtse Heuvelrug.

Naast de vele fietstochtjes en wandelingen in het bos, maakte ik in november ook een uitstapje naar het vestingstadje Elburg. Wat een fotogeniek stadje is dat. Bekijk mijn fotoblog over Elburg maar eens, dan word je vast ook op slag verliefd!

Deze maand boekte ik ook nog een lastminute nachtje Zandvoort met een vriendin. Het werd een heerlijk weekend, waarin we vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en de gezellige kerstmarkt in Haarlem bezochten. Je leest er alles over in mijn fotodagboek.

Kasteel Amerongen - Utrechtse HeuvelrugHaven in ElburgVos in de Amsterdamse WaterleidingduinenSneeuw op de kerstmarkt in Haarlem
Een vooruitblik op de winter

Het eerste uitstapje staat al voor de deur. Ik stap straks namelijk in de auto voor een ritje naar Zeeland, waar ik samen met mijn vader Middelburg Winterstad ga ontdekken. En natuurlijk staat er ook een strandwandeling op het programma. Zin in! Verder staan er vooralsnog geen tripjes op de planning in de winter. Hoewel een weekje naar de zon mij helemaal niet verkeerd lijkt, heb ik nog steeds niet de behoefte om allerlei reisjes te boeken.

En wat kan je deze winter op Reisvlinder.nl verwachten? Al een tijdje zet ik gemiddeld één artikel per week online en die frequentie bevalt me prima. Ik heb de laatste tijd het plezier in schrijven gelukkig weer teruggevonden, maar ik wil niet meer te veel tijd en energie steken in allerlei ‘randzaken’. Deze hebben me vorig jaar namelijk te veel opgeslokt. Met name doordat ik te veel bezig was met bezoekersaantallen en ook social media zorgden voor veel onrust.

Inmiddels ben ik stukken minder actief op social media en dat geeft veel rust. Natuurlijk vind ik het wel jammer dat ik daardoor minder volgers, likers, lovers, fans en lezers heb, maar dat neem ik dan maar voor lief. Ik lees gewoon liever een leuk boek dan mijn Twitter-tijdlijn en ga liever bij een vriendin op de koffie dan dat ik op Facebook lees wat vage kennissen zoal uitspoken. Het bevalt prima zonder die overdosis aan prikkels en die eindeloze stroom van (non-)informatie.

Maar goed, ik richt me dus vooral lekker op het delen van verhalen, tips en foto’s op mijn blog. Dat vind ik nou eenmaal het leukst. Welke artikelen je de komende tijd kunt verwachten? Veel fotoblogs met mooie streetart in Nederlandse steden en blogs over leuke fietstochten. Verder ben ik van plan om een aantal artikelen te schrijven over mijn reis door Thailand en Laos van vorig jaar, omdat ik daar nog maar weinig over geschreven heb. Ik heb ieder geval nog genoeg inspiratie!

Kasteel Renswoude in de sneeuwHoe was jouw herfst? Heb je nog leuke reizen gemaakt of andere leuke dingen meegemaakt? En heb je al leuke (reis)plannen voor de winter? 

2 REACTIES

  1. Wat een mooie terugblik! Ook vooral je zelfreflectie. Is ook hartstikke moeilijk die acceptatie, maar zo te lezen gaat het de goede kant op. Als alle puzzelstukjes op zijn plek liggen ga je hier helemaal vernieuwd uitkomen!

    • Bedankt voor je lieve reactie, Sabine. Die acceptatie is inderdaad het moeilijkst, maar ook het belangrijkst om verder te komen. Ertegen vechten kost alleen maar bakken met energie. Hoewel het een rotjaar was, heeft het me gelukkig ook positieve dingen opgeleverd en ben ik er zeker ook van overtuigd dat ik er een vernieuwde (en verbeterde) versie van mezelf uitkomt 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in