Live update: wonderschoon Laos

Het is weer tijd voor een update. Dit keer vanuit Bangkok, want ik heb Laos inmiddels weer ingeruild voor Thailand. Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen van dit schitterende land. Benieuwd wat ik de afgelopen week zoal heb uitgespookt? Je leest het in deze terugblik.

Fietsen in Luang Prabang

De eerste ochtend in Luang Prabang begin ik in de ‘sandwich street’ met een heerlijke baguette met kip en avocado en een verse ananas-watermeloen shake. Daarna huur ik een fiets om de stad te verkennen. Fietsen is mijn favoriete bezigheid deze reis. Inmiddels heb ik al zes keer een fiets gehuurd. Luang Prabang is een heerlijke (fiets)stad, waar het tempo niet al te hoog ligt. Een tempo dat op mijn lijf geschreven is. Ik bezoek een aantal tempels, drink Beer Lao op een terrasje en laat me met een vissersbootje langs de oevers van de Mekong varen. Net voordat de zon ondergaat beklim ik Mount Phousi voor een memorabele zonsondergang. Daarna struin ik nog even over de enorme Night Market, waar ik me vergaap aan een kleurexplosie van mooie souvenirs. Mijn portemonnee brandt in mijn broekzak, maar het shoppen bewaar ik tot de laatste avond.

reisverslag laos - luang prabangreisverslag laos - luang prabang

Zwemmen in de schitterende Kuang Si waterval

Als je in Luang Prabang bent mag een uitstapje naar de Kuang Si waterval niet ontbreken. De tuktuk rijdt je in ongeveer drie kwartier naar deze adembenemende waterval. Bij de eerste aanblik van het helderblauwe turquoise water, krijg ik meteen de neiging om erin te springen. Toch besluit ik eerst naar boven te wandelen waar ik het water hard naar beneden zie kletteren. Wat een juweeltje! Als ik weer beneden ben bij de onderste plas, waag ik toch een plons in het koude water. Dit is absoluut de mooiste waterval waar ik ooit in heb gezwommen.

reisverslag laos - kuang si watervalreisverslag laos - luang prabang

De overkant van de Mekong

Luang Prabang bevalt zo goed dat ik er nog een dag blijf hangen. Eigenlijk wil ik een trekking in de omgeving boeken, maar helaas zit dat er niet in. Ik ben de enige gegadigde en voor een privé-wandeling moet ik (te) diep in de buidel tasten. Dan maar weer een dagje fietsen. Dit keer verlaat ik de binnenstad en neem het pontje naar de overkant van de Mekong waar ik door een dorpje fiets, een grot bezoek en geniet van het prachtige uitzicht over de rivier. De dag sluit ik wederom af met een spectaculaire zonsondergang en een Beer Lao! Ik duik vroeg mijn bed in, want de volgende dag gaat de wekker voor dag en dauw. Nog voor zes uur ´s ochtends sta ik naast mijn bed. Op dit tijdstip gaan namelijk de monniken voor eten en andere giften door de straten van Luang Prabang. Een bijzonder ritueel dat ik niet wil missen. Helaas heeft de aalmoes-ceremonie inmiddels ook iets van zijn charme verloren door alle toeristen die erop los flitsen met hun camera. Uit respect blijf ik een beetje op afstand, maar uiteraard maak ook ik een paar foto´s.

reisverslag laos - luang prabangreisverslag laos - luang prabang

De adembenemende Nam Ou vallei

Later die ochtend neem ik de bus naar Nong Khiaw. Na een hobbelige rit van drieënhalf uur stap ik uit in dit betoverende plaatsje in de Nam Ou vallei. Mijn thuishaven is een basic hutje met uitzicht op de rivier en de imposante kalksteenbergen. Hoewel ik van plan ben om de rest van de dag lekker te relaxen, besluit ik toch om aan het eind van de middag naar het view point te wandelen voor een mooie zonsondergang. Die wandeling blijkt echter een pittige klim van bijna anderhalf uur te zijn. Bezweet en uitgeput sta ik op de bergtop intens te genieten van een spectaculair 360 graden uitzicht. Wat een ongekende schoonheid!

De komende dagen geniet ik van een mooie boottocht naar Muang Ngoi, klauter en klim ik naar een ijskoude waterval, wandel ik tussen imposante bergen, sta ik regelmatig oog in oog met een waterbuffel en fiets ik door authentieke boerendorpjes waar ik vrolijk word begroet door zwaaiende kinderen. Tussendoor lig ik te chillen in de hangmat op mijn balkon. Life is good!

reisverslag laos - nong khiawreisverslag laos - nong khiaw

What’s next?

Slechts negen dagen in het adembenemende Laos is natuurlijk veel te kort, maar soms moet je keuzes maken. En mijn keuze is gevallen op een zonnig eiland. Het strand lonkt. Reizen is geweldig, maar ook best vermoeiend (vooral als je grieperig bent). Om na mijn reis weer uitgerust aan het werk te gaan, wil ik dus ook graag nog even vakantie vieren. De komende dagen ga ik eerst nog Bangkok en Ayutthaya verkennen en daarna is het dus tijd om te verkassen naar Koh Mak en/of Koh Chang. Een weekje genieten van zon, zee, strand en lekker eten. Helemaal geen slecht idee, toch?

15 REACTIES

  1. Ik vond Laos ook echt geweldig! Ik ben er 3,5 week gebleven maar had nog veeeel langer kunnen blijven als m’n visum niet verliep (en er niet een vliegtuig op mij in Bangkok stond te wachten haha) Geniet van het strand, dat vond ik wel een van de weinige minpunten van Laos. Als ik me ooit ergens ga settelen wil ik toch wel een strand in de buurt hebben. 🙂

  2. Ahh, wat mis ik Azië als ik deze post lees!
    En ben het helemaal met je eens wat betreft het ochtendritueel van de monikken. Sommige toeristen gaan schaamteloos voor ze staan om foto’s te maken. Ongelooflijk.

    Geniet nog van Zuidoost Azië! Ik mis het!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in