Voorpret: nachtjes weg in eigen land

nachtje weg in eigen land

Mei is begonnen! Een maand waarin het hopelijk stralend weer gaat worden, want ik ga de toerist in eigen land uithangen. Er staan deze maand geen tripjes naar het buitenland op het programma, dus leek het mij leuk om eens lekker  op pad te gaan in Nederland. Benieuwd naar mijn plannen en waarom ik altijd een extra broek meeneem als ik een nachtje weg ga?

Leiden en de Bollenstreek

Morgen ga ik met mijn zus een nachtje in Leiden slapen. Het plan is om lekker een dagje te gaan slenteren door de stad. Jaren geleden (lees: meer dan 15 jaar geleden) bezocht ik Leiden voor een fototentoonstelling van Frans Lanting in natuurhistorisch museum Naturalis. Verder kan ik me eigenlijk weinig herinneren van Leiden, dus hoog tijd om de mooiste plekjes in deze historische stad eens te gaan ontdekken. Iemand nog leuke tips? Wat mag ik echt niet missen in Leiden?

Naast een bezoek aan de stad zelf, willen we ook graag een dagje gaan fietsen in de omgeving. Iets waar ik erg naar uit kijk, omdat het nog steeds bloembollentijd is. Nooit eerder bezocht ik de Bollenstreek in deze periode, dus ik sta te popelen om door de bloemenvelden te gaan fietsen. Die kleurenpracht lijkt me fantastisch!

Update: inmiddels heb ik zwaar genoten van onze fietstocht door de Bollenstreek.

fietsen in de bollenstreek - kleurexplosie

Pinksterweekend in Amsterdam

Met Pinksteren ga ik een weekendje naar Amsterdam. Samen met een vriendin logeer ik in het huis van haar zusje, die dan zelf op vakantie is. Het plan? Lekker eten en drinken bij Foodfestival Rollende Keukens en de stad verkennen op de fiets. Hoewel ik Amsterdam al tig keer heb bezocht, zijn er nog genoeg (verborgen) plekjes om te ontdekken. Ik hoop echt op mooi weer, want vorig weekend was ik ook al een nachtje in Amsterdam en toen leek het wel winter. We kregen zelfs zomaar ineens een hagelbui op ons hoofd. Neemt niet weg dat we ons (voornamelijk binnen) uitstekend vermaakt hebben. Zo hebben we heerlijk gegeten en geborreld bij Brouwerij Troost in de Pijp en een avondje genoten van stand-up comedy bij Theatercafé Toomler. Allebei leuke aanraders!

Wat neem ik mee?

Ja, wat neem ik eigenlijk mee? Zo min mogelijk! Als ik in Nederland op pad ga, reis is meestal met de trein en dan heb ik geen zin om veel spullen mee te zeulen. Een rugzak volstaat dus prima. Helaas is mijn daypack eigenlijk iets te klein voor een nachtje weg, dus was ik erg enthousiast toen ik van Outdoorsupply een nieuwe rugzak uit mocht zoeken. De keuze is gevallen op een lekker ruime The North Face van 26 liter en ik ben er helemaal mee in mijn nopjes. De kleur vind ik super en er is genoeg plek voor al mijn spullen tijdens een nachtje weg. Bovendien heeft de rugzak een handig vak voor mijn laptop (die overigens morgen lekker thuisblijft).

nachtje weg in eigen landMaar goed…laat ik voor mijn nieuwsgierige lezer even terugkomen op de vraag wat ik eigenlijk allemaal meeneem? Allereerst mijn spiegelreflexcamera, die al aardig wat ruimte in beslag neemt. Daarnaast ga ik tegenwoordig niet meer de deur uit zonder mijn powerbank, om in noodgevallen mijn telefoon mee op te laden, en als blogger neem ik altijd een notitieboekje mee. Een toilettas met wat make-up en toiletartikelen (in miniverpakking) mag natuurlijk ook niet ontbreken. Afhankelijk van het weer gaat er een zonnebril en/of paraplu mee en tot slot stop ik altijd een extra setje kleren in mijn rugzak. Ik heb ooit een keer geen extra broek meegenomen tijdens een nachtje weg en dat heb ik meteen geweten. Een ober liet toen, op een terrasje midden op het Vrijthof in Maastricht, een hele kom tomatensoep over mijn broek vallen. Auw! Gelukkig waren de winkels nog een klein half uurtje open en heb ik nog een nieuwe broek kunnen kopen (op kosten van het restaurant). Eind goed, al goed.

Heb jij nog leuke plannen in mei?

19 REACTIES

 1. Jaah! Naar de bollenvelden, zo’n goed plan. Ik ben benieuwd naar je foto’s!
  Mijn mei plannen. Een weekje voor/bijkletsen met familie en vrienden, veel last minute klusjes en dan 3 maanden USA! Kan niet meer wachten.
  Heel veel plezier met al je leuke tripjes. Ze voorspellen eindelijk goed weer en dat is toch wel heel fijn.

  • 3 maanden USA is toch even net iets anders dan een paar nachtjes weg in Nederland! Zo gaaf! Succes met de laatste voorbereidingen. Ja, gelukkig is het eindelijk wat beter weer. Vorige week voorspelde ze nog regen en wilde ik al op zoek gaan naar binnenactiviteiten..gelukkig niet nodig!

 2. Leukkk! En het lijkt erop dat het eindelijk lekker weer gaat worden, dus helemaal top. Veel reisplannen hebben we niet voor mei. Morgen vertrekken we naar Berlijn, dus de maand mei zal voornamelijk bestaan uit een woning en werk zoeken 🙂

  Alvast heel veel plezier!!

  • Snap dat je geen reisplannen hebt, die verhuizing naar Berlijn heeft vast al genoeg voeten in aarde. Super tof! Ben erg benieuwd naar je avonturen bij onze oosterburen. Jaaa, het zonnetje schijnt (vooralsnog)..

 3. Oooh ik heb 9 jaar in Leiden gewoond! Ik zie je vraag om tips nu pas. Even denken, wat is leuk: drankje op de terrasboten aan de Oude Rijn, beklimmen van de Burcht voor mooi uitzicht, tapas eten bij Tapas Enzo, of hapje eten bij restaurant Aan de Rijn, Italiaanse gerechten bij restaurant CityHall zijn ook top (en fijne plek voor een cocktail ‘s avonds), lunchen bij Burgerzaken, zonnig terrasje pakken bij stadscafe Van der Werff, dwalen door de kleine steegjes met veel grappige winkels rondom de Pieterskerk… Heb je hier iets aan? 😉 Veel plezier!

  • Leiden lijkt me echt een heel leuke stad om in te wonen. Bedankt voor al je tips, daar had ik zeker iets aan! Ik las ze toevallig toen we bij CityHall aan het lunchen waren (lekker!). We hebben heerlijk gedwaald door de steegjes rond de Pieterskerk, wat een fijne buurt! En uiteraard de Burcht beklommen en terrasje aan de Oude Rijn gepakt 🙂

 4. Leuk al die uitjes in eigen land! Naar de bollenvelden is altijd en goed idee en Amsterdam, daar blijft altijd iets leuks te ontdekken. Het weer zit in ieder geval mee. Veel plezier! 🙂 Ik probeer de laatste tijd ook meer in de buurt te ontdekken maar vergeet er altijd over te schijven. Misschien komt daar nog verandering in. Mijn mei plannen bestaan vooral uit de voorbereiding op onze rondreis door Corsica, vandaag volgt hier een blog over. Ik heb er zoveel zin in!

  • Het weer zat zeker mee, gelukkig liet de zon zich vaak zien 🙂 Wat gaaf dat je naar Corsica gaat. Heerlijk vooruitzicht, veel plezier met de voorpret!

 5. Ik doe dat eigenlijk veel te weinig, uitstapjes maken in eigen land.. Alhoewel ik de komende maand wel twee dagen naar Pieterburen ga. Geniet ervan, het weer is vanaf gisteren ineens omgeslagen naar zon en een strakblauwe lucht! 🙂

  • Ja, het weer was gelukkig uitstekend!! De Bollenstreek is zo ontzettend mooi en dat praktisch om de hoek. Voelde me daar wel een supertoerist 😉 Leuk, naar de zeehondjes in Pieterburen. Veel plezier alvast!

 6. Wat een fijne plannen voor mei en Leiden en de bollenstreek heb je dus al gedaan, leuke combi van stad en er even lekker uit, perfect. Eigenlijk zou je dus geen extra broek moeten meenemen, als het dan een nieuwe broek van het restaurant oplevert, haha… maar om daar nou zo’n hete soep voor te moeten opvangen, da’s toch ook eigenlijk niet alles. 😉 Ik neem (met kinderen) standaard een extra set kleding mee, ook voor mezelf dus… tot nu toe nog nooit nodig gehad, maar je weet maar nooit.

  • Was zeker een perfecte combi: Leiden en de Bollenstreek. We waren maar een nachtje weg, maar het leek veel langer omdat je zoveel verschillende dingen ziet en doet. Nee, die hete tomatensoep was geen pretje. En doordat ik die broek in alle haast moest kopen, was ik er achteraf helemaal niet zo blij mee. Met kinderen lijkt het me helemaal handig om een extra set mee te nemen, je weet inderdaad maar nooit.

 7. Wij waren vorig jaar een weekendje in Katwijk aan Zee en toen de Bollenstreekroute gereden, echt prachtig om te zien! Dit jaar lukt het ons helaas niet maar nu blijken er ook tig bollenvelden direct in onze eigen omgeving te zijn, dus hebben we die bewonderd.

  • Oh, dat is niet verkeerd…bollenvelden praktisch in je achtertuin 😉 Jij woont in Groningen, toch? Volgens mij zag ik vorige week al een foto van je op Instagram voorbij komen. Nooit geweten dat ze daar ook bollenvelden hebben. Leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in