Een fietsrondje langs de streetart in Eindhoven

mooiste streetart Eindhoven locaties

Afgelopen zomer maak ik vanuit Limburg een tussenstop in Eindhoven. Op het station huur ik een OV-fiets voor een rondje langs de mooiste muurschilderingen in de stad. En dat zijn er veel! In dit fotoblog laat ik je graag meegenieten van de gave streetart in Eindhoven.

Het Silly Walks-tunneltje

Mijn eerste bestemming is het Dommeltunneltje vlak bij het station. Een tunneltje om vrolijk van te worden. Kunstenaars van Studio Giftig hebben deze tunnel namelijk omgetoverd in een kunstwerk dat de beroemde Silly Walks van Monty Python uitbeeldt. De muurschildering bestaat uit twee portretten van de komiek John Cleese aan het begin en het einde van de tunnel. Daartussen beelden 48 sjablonen het ‘rare loopje’ uit. In april 2016 werd de tunnel hoogstpersoonlijk door John Cleese himself (op zijn pantoffels!) geopend.

Ook leuk: in Ede vind je ook een tunnel met mooie muurschilderingen. Bekijk de foto’s in dit fotoblog over streetart in Ede.

Silly Walks tunnel eindhoven Silly Walks tunnel eindhoven Silly Walks tunnel eindhoven
Een kleurexplosie in de Berenkuil

Ik vervolg mijn weg richting het Insulindeplein, in de volksmond ook wel de Berenkuil genoemd. Dit verkeersplein is door de gemeente benoemd tot legale graffiti-galerie. Sinds 2010 wordt hier jaarlijks het evenement ‘Step in the Arena’ georganiseerd. Tijdens dit kleurrijke spektakel komen meer dan 150 kunstenaars van over de hele wereld naar Eindhoven om aan de metamorfose van dit openluchtmuseum te werken. Trek gerust wat tijd uit voor een bezoek aan dit streetartwalhalla, want je kijkt er je ogen uit.

Lees ook: kleurrijke streetart in Mechelen

Streetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil Eindhoven Streetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil EindhovenStreetart de Berenkuil Eindhoven
Het symbool van Eindhoven: Lempke

Tijdens mijn rondje Eindhoven fiets ik ook twee keer langs het symbool van Eindhoven: Lempke. Het lachende lampje verwijst naar de Philipsfabrieken, die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Eindhoven. Op de muurschildering aan de Boutenslaan staat naast Lempke ook een gedicht van Eindhovens stadsdichter: “Wie verder durft dan het Stationsplein ontdekt wat deze stad kan zijn. Een schatkamer voor wie net iets verder kijkt.” En zo is het maar net!

Lempke Eindhoven Lempke Eindhoven
Welcome to the Future

Aan de Aalsterweg stop ik even bij de enorme muurschildering van Johan Moorman. In 2015 schilderde hij dit gigantische, kleurrijke kunstwerk op de zijgevel van een woonblok: Welcome to the Future!

Welcome tot the future Eindhoven Welcome tot the future Eindhoven
Verboden fietsen te plaatsen

Deze grappige muurschildering kwam ik tegen aan het begin van de Hoogstraat. Een creatieve oplossing om fietsenoverlast tegen te gaan. Geen idee of het ook echt werkt, maar het oogt in ieder geval een stuk leuker dan een saai bordje.

muurschildering verboden fietsen te plaatsen - Hoogstraat Eindhoven
Streetart in de wijk Gestel

Een aangename verrassing tijdens mijn fietsrondje is het oude ROC-gebouw aan de Karel de Grotelaan. In 2012 onderging dit pand een metamorfose toen binnen- en buitenlandse kunstenaars het pand onder handen namen. Het resultaat: een levensecht (foto)grafisch werk dat de identiteit van de wijk Gestel weergeeft. Geen idee hoe lang je nog van dit prachtige kunstwerk kunt genieten, want het gebouw gaat (binnenkort?) gesloopt worden.

Streetart Gestel EindhovenStreetart Gestel EindhovenStreetart Gestel Eindhoven
Een PSV-muurschildering met Guus Meeuwis

Niet te missen tijdens een speurtocht naar streetart is de muurschildering aan de PSV-laan. In opdracht van Umbro maakten de kunstenaars van Studio Giftig een enorme muurschildering om het nieuwe PSV-shirt te promoten. Guus Meeuwis poseerde zelf voor het kunstwerk, uiteraard in het nieuwe shirt van zijn favoriete voetbalclub. De 30 meter brede muurschildering bestaat uit nog vier portretten: PSV-speler Jorrit Hendrix, een gamer, een oudere vrouw en een astronaut.

PSV muurschildering Eindhoven muurschildering Guus Meeuwis PSV Eindhoven

Vlak bij het PSV-stadion spotte ik trouwens ook nog een kleurrijke pauw van Decofiti op de muur.

pauw muurschildering Eindhoven

De grootste muurschildering van Eindhoven in Strijp-S

Last but not least, beland ik bij urban hotspot Strijp-S. Het voormalige fabrieksterrein van Phillips is tegenwoordig een dynamisch stadsdeel met creatieve winkels, hippe eettentjes en natuurlijk gave streetart. Een van de pronkstukken is de grootste muurschildering van Eindhoven. The Sound of Strijp-S is maar liefst 66 meter lang en 11 meter hoog. Op de muurschildering achter het Klokgebouw staan portretten van muzikanten, zoals Fresku, Sharon Kovacs en Maxi Jazz van Faithless.

streetart Strijp-Sstreetart Strijp-Sstreetart Strijp-S streetart Strijp-Sstreetart Strijp-S streetart Strijp-Sstreetart Strijp-S

Voorafgaand aan mijn bezoek aan Eindhoven heb ik (met een behulp van Google en Instragram) zelf locaties van mooie muurschilderingen verzameld. Voor het gemak heb ik er een kaart van gemaakt, die ik natuurlijk graag met je deel. Scheelt jou weer een hoop zoekwerk! Uiteraard kan ik niet garanderen dat alle kunstwerken nog steeds zichtbaar zijn. Sommige muurschilderingen zijn helaas maar tijdelijk, maar gelukkig komt er vaak weer een ander pareltje voor in de plaats.

In welke Nederlandse stad vind je volgens jou de gaafste streetart? 

Deel dit artikel:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

11 Reacties

 1. Susanne

  Wat mooi Anita!
  Zou deze route ook te wandelen zijn vanaf het station Eindhoven, of liggen de kunstwerken daarvoor iets te ver uit elkaar? Lijkt me echt een gave wandeling

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   De kunstwerken liggen wel redelijk ver uit elkaar. Denk dat het zeker ruim 15 kilometer is als je het hele rondje maakt. Je zou ook alleen via het Dommeltunneltje naar de Berenkuil kunnen lopen en vanaf daar naar Strijp-S. Dan zie je wel de mooiste kunstwerken en dat is ruim 5 kilometer schat ik (pin me er niet op vast ;))

   Reageren
 2. Sabine

  Wauw dat is serieus echt heel gaaf! Vind ze allemaal indrukwekkend en zou dit zeker in het echt willen bewonderen!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ja, ik was ook wel onder de indruk! Vooral in de Berenkuil: zoveel mooie muurschilderingen bij elkaar.

   Reageren
 3. Lizette

  Grappig hoe jij altijd mooie plekken in ons landje weet te vinden en mooi op de foto zet! Heel gaaf! Ik kom regelmatig in Eindhoven, maar het is me nog nooit zo opgevallen.

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   De meeste streetart vind je net buiten het centrum, dus niet zo gek dat het je nooit opgevallen is. Maar als je nog eens in Eindhoven bent, raad ik je wel aan om naar de Berenkuil te wandelen. Is ook een stukje buiten het centrum, maar de moeite van een wandeling zeker waard. Ik heb zelden zoveel gave muurschilderingen bij elkaar gezien.

   Reageren
 4. Esther

  Gaaf zeg! De volgende keer dat ik vanaf Eindhoven vlieg, ga ik zeker een kijkje nemen 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Zeker een tussenstop waard. Al is het alleen maar om even een kijkje te nemen bij de Berenkuil.

   Reageren
 5. Tim

  Tip van de dag, download de gratis Street Art Cities app en ontdek 20 steden over heel de wereld via streetart.
  Steden als LA, Montreal, Medellin, Parijs, Berlijn, Melbourne maar ook Nederlandse steden als Heerlen en Eindhoven.
  Meer steden worden snel toegevoegd
  https://streetartcities.com/app

  Reageren
 6. Lydian

  Wat een schat aan street art is daar te vinden zeg! Ik kom de laatste tijd regelmatig voor werk in Eindhoven, lijkt me erg leuk om eens na werk op zoek te gaan naar street art! Hoeveel tijd was je kwijt met het zien van al deze street art?

  Reageren
  1. Anita (Auteur bericht)

   Ik weet niet meer precies hoe lang ik kwijt was, maar ben er wel een paar uurtjes zoet mee geweest. Als je niet zoveel tijd hebt, dan raad ik je aan om in ieder geval naar de Berenkuil te gaan. Daar kijk je echt je ogen uit!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *