Lekkere adresjes en lokale lekkernijen in Napels

Gek op de Italiaanse keuken? Dan is Napels the place to be. In deze culinaire hemel struikel je over de pizzeria’s, koffiebarretjes met zoete zaligheden en kraampjes vol lokale lekkernijen. Tijdens een culinaire ontdekkingstocht door Napels verzamelde ik de lekkerste adresjes voor je. Buon appetito!

Pizza: de culinaire trots van Napels

Tijdens een stedentrip in Napels moet er natuurlijk pizza gegeten worden. Deze hartige lekkernij zag in Napels immers het levenslicht. Hier werd de allereerste pizza margherita gemaakt met verse tomaten van de Vesuvius, de beste olijfolie en echte mozzarella. Volgens velen eet je in Napels de lekkerste pizza ter wereld en daar zijn de Napolitanen maar wat trots op!

Bij Pizzeria Da Michele schijnen ze de lekkerste pizza’s van Napels te bakken. De inrichting is sfeerloos en de menukaart beperkt, maar de authentieke Napolitaanse pizza’s (margherita en marinara) smaken er goddelijk. Een andere beroemde pizzabakker in Napels is La Pizzeria Sorbillo. Dat ze hier lekkere pizza’s bereiden, is te merken aan de altijd aanwezige enorme rij voor de deur. Heb je geen zin om in de rij aan te sluiten, maar wil je wel een authentieke Napolitaanse pizza eten? Dan raad ik Pizzeria Da Attillio aan (via Pignasecca 17). Overigens krijgt ook de populaire pizzeria di Matteo veel lovende reacties.

Lees ook: 15 leuke tips en bezienswaardigheden in Napels

Pizzain Napels

Pasta Ragù alla Napoletana

Een andere verrukkelijke specialiteit uit Napes is ragù. De Napolitaanse variant van pasta bolognese is voor de inwoners een typische zondagsmaal. De pan met vlees gaat zaterdagavond al op het vuur om urenlang mals te stoven in de tomatensaus. Waar je de lekkerste pasta ragù eet? Bij ristorante Tandem (via Giovanni Paladino 51). In dit kleine restaurant staat de menukaart volledig in het teken van specialiteiten met ragù. De pasta die ik daar at is met stip binnengekomen in mijn top drie met lekkerste pasta’s ooit.

Pasta Ragu - Napels

Napolitaans streetfood: gefrituurde hapjes en pizza

In Napels zijn ze gek op gefrituurde hapjes. Vooral in de wijk Spaccanapoli barst het van Napolitaanse ‘snackbars’. Hier bestel je geen kroketten of frikandellen, maar de cuoppo Napoletano. Dit is een puntzak vol gefrituurde hapjes van vis, vlees of groenten. Aanrader is de cuoppo van Passione di Sofi: een mix van gefrituurde zeevruchten, rijstballetjes en groenten (via Benedetto Croce 42).

Zin in alleen vis? Bestel dan een puntzak gefrituurde vishapjes bij I sapori della Pescheria Azzurra. De bekendste vishandel vind je aan de oudste markt van de stad: de Pignasecca markt.

Een ander bekend fenomeen in Napels is de gefrituurde pizza. Ik at een pizza fritta in de volkswijk Quartieri Spagnoli. Om precies te zijn bij Fernanda (via Speranzella 177). Hoewel Fernanda de 80 jaar inmiddels al is gepasseerd, maakt ze nog steeds haar befaamde versgefrituurde pizza met tomatensaus, mozzarella, ricotta, peper en ham.

Ook de Panino Napoletano is geliefd streetfood in Napels. Een broodje gevuld met salami, kaas, gekookte eieren en peper. Ik bestelde deze lekkernij bij een kiosk aan de Lungomare, de autovrije boulevard aan de kust. Met mijn voeten in het water en uitzicht op de Vesuvius smaakte het broodje nog lekkerder!

Lees ook: dwalen door de Napolitaanse volkswijk Quartieri Spagnoli

Streetfood NapelsVismarkt Napels

Napolitaanse dolce: zoete zaligheden

Napels is een walhalla voor zoetekauwen. Om de paar meter word je wel verleid door een koffiebar met vitrines vol zoete lekkernijen. Een van de beroemdste dolce is babà: een soort cakeje in de vorm van een paddenstoel. De klassieke versie is doordrenkt met rum, maar er bestaan ook varianten gevuld met ricotta, ijs of fruit.

Ook op elke hoek van de straat verkrijgbaar is de sfogliatelle. Dit envelopje van bladerdeeg is gevuld met ricotta, vruchtjes, vanille en kaneel, gegarneerd met poedersuiker. Superzoet, maar o zo lekker!

Wil je nog meer zoetigheid proeven tijdens je zoete ontdekkingstocht door Napels? Wandel dan eens naar binnen bij Leopoldo Cafebar (via Benedetto Croce, 30/31) voor verrukkelijke gebakjes en chocolade. Niet te missen zijn ook de hemelse ricotta roomsoezen (fiocchi di neve) van Casa Infante (via Toledo, 369-377). Mijn persoonlijke favoriet!

Ricotta soezen - Napels Zoete specialiteiten - Napels

Lokale drankjes: limoncello en de tranen van Christus

Bij lekker eten hoort natuurlijk ook een lekker drankje. Hoewel vooral de Amalfikust beroemd is om haar citroenen en de limoncello, wordt dit drankje ook volop geschonken in Napels. In het limoncellofabriekje Limoné kun je zien hoe de citroenlikeur gemaakt wordt. Natuurlijk kun je ook altijd een slokje proeven of een fles limoncello als souvenir inslaan voor thuis (piazza San Gaetano 72).

Een lekker wijntje bij het eten? In veel restaurants schenken ze de de Lacryma Christi wijn (‘tranen van Christus’). Deze goddelijke wijn is afkomstig van de bijzonder vruchtbare grond aan de voet van de Vesuvius. Je kunt de wijn ook gaan proeven bij de wijngaard zelf. Bij Cantina del Vesuvio kun je terecht voor een rondleiding inclusief lunch en wijnproeverij.

Lees ook: bezoek de Vesuvius en Pompeii vanuit Napels 

Limoncellofabriek Limone - NapelsLacryma Christi wijn - Vesuvius

Nog meer lekkere restaurants

Ik heb hierboven al heel wat lekkere adresjes genoemd voor een uitgebreide culinaire tocht door Napels. Als je nog tijd over hebt, heb ik tot slot nog een paar tips voor leuke restaurantjes:

  • Osteria Il Gobbetto: een sfeervol en betaalbaar restaurantje in de wijk Quartieri Spagnoli. Tip: bestel een heerlijke mix van antipasto als voorgerecht en voor slechts vijf euro heb een flesje wijn bij het eten (via Sergente Maggiore 8).
  • Restaurant & Loungebar Renzo e Lucia: dit restaurant ligt vlak bij Castel Sant Elmo in de hoger gelegen wijk Vomero. Waarschijnlijk is dit het restaurant met het mooiste uitzicht van Napels. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe het eten hier smaakt, want ik heb er alleen iets gedronken. Echt een aanrader, want het uitzicht over het historische centrum en de Vesuvius is spectaculair (via Tito Angelini 33).
  • Trattoria Enoteca Campagnola: een authentieke trattoria met Napolitaanse gerechten. Er is geen menukaart aanwezig, maar het menu van de dag staat ouderwets met krijt op een schoolbord geschreven (via dei Tribunali 47)

Uitzicht Napels - Restaurant Renzo e Lucia PastaBen jij weleens in Napels geweest en heb je toen ook zo lekker gegeten? Ik ben benieuwd naar jouw lekkerste adresjes in Napels! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in