Een overzicht van mijn 15 reisfavorieten in 2015

favorieten in 2015

Vorige week publiceerde ik een jaaroverzicht van al mijn reisjes in het afgelopen jaar, maar wat zijn nou eigenlijk mijn favorieten? Ik zette ze voor je op een rij: van mooiste hotel tot leukste activiteit en fijnste terras. Benieuwd naar mijn 15 favorieten in 2015?

Het mooiste strand

Aangezien mijn jaar voornamelijk uit stedentrips bestond, heb ik weinig mooie stranden gezien. De zee is een van mijn grootste liefdes, dus gelukkig maakte ik wel een paar leuke uitstapjes naar de kust. Zo pakte ik vanuit Lissabon de trein naar Cascais: een gezellige badplaats met prachtige stranden en grillige rotspartijen. Met recht mijn favoriete strand in 2015!

Reisfavorieten in 2015 -Cascais - Reisvlinder.nl

De indrukwekkendste kerk

Tijdens al die stedentrips heb ik uiteraard heel wat mooie kerken gezien. Vooral in Sint-Peterburg zag ik enkele prachtige kathedralen, zoals de Kerk van de Verlosser op het Bloed en de Izaäkkathedraal. Toch zag ik de meest imposante in Florence: de Basilica di Santa Maria del Fiore. De eerste aanblik van de Duomo was absoluut indrukwekkend.

Reisfavorieten in 2015

Het mooiste hotel

Het mooiste hotel is zonder twijfel Inntel Hotels Zaandam. Niet in de minste plaats vanwege de unieke gevel, die uit zo’n zeventig Zaanse huisjes bestaat. Bij binnenkomst bleek ook de rest van het hotel prachtig. Binnenkort een review op mijn blog.

Reisfavorieten in 2015

De leukste activiteit

De fijnste herinnering heb ik aan mijn fietstocht in de Letse badplaats Jurmala. Met de wind in mijn haren, de zon op mijn gezicht en een glimlach van oor tot oor, fietste ik langs de branding van de Baltische zee. Uiteraard deed ik op mijn blog uitgebreid verslag van deze heerlijke dag.

Reisfavorieten in 2015

Het mooiste plein

Ook heb ik tijdens al die stedentrips prachtige pleinen gezien, maar als ik dan toch een favoriet moet kiezen is dat het Praça do Commercio (het Paleisplein) in Lissabon. Een enorm plein met aan de ene kant de rivier de Taag en de andere kant de triomfpoort. Je kunt er met gemak een middagje doorbrengen. Bijvoorbeeld door vanuit je ligstoel aan de Taag te luisteren naar straatmuzikanten of de eindeloze stroom voorbijgangers en de voorbijrijdende oude trammetjes te bekijken vanaf de terrassen.

Reisfavorieten in 2015

De leukste markt

Marktjes bezoeken is een van mijn favoriete bezigheden tijdens een stedentrip. Ik kan er eindeloos rondstruinen tussen de kunst en kitsch of verse etenswaar. Zo wandelde ik over enkele leuke marktjes in Florence, proefde ik de gezellige sfeer op dé vlooienmarkt van Lissabon en bezocht ik een hipstermarktje in Riga. Maar de leukste markt is ongetwijfeld de beroemde Braderie de Lille. De grootste brocantemarkt van Europa vindt elk jaar plaats tijdens het eerste weekend van september.

Reisfavorieten in 2015

Het mooiste plekje in eigen land

Tijdens een oer-Hollands weekend in de Zaanstreek was ik erg gecharmeerd van het voormalige eilandje Marken. Wat een schattige huisjes en pittoresk haventje! Ik was op slag verliefd.

Reisfavorieten in 2015

Het fijnste terras

Terrassen zijn natuurlijk altijd fijn, vooral als de zon schijnt. Zo heb ik in Lissabon op de terrasjes intens genoten van de eerste warme zonnestralen van het jaar. Toch kies ik voor dit terras op een kleurrijke binnenplaats in Sint-Petersburg. Sowieso zijn bijna alle terrassen in die stad versierd met vrolijke bloembakken, maar dit terras van de Vino Vino bar was toch wel het meest kleurrijk (en de wijn smaakte er heerlijk).

Reisfavorieten in 2015

Het mooiste uitzicht

In Florence genoot ik vanaf Piazzale Michelangelo van een fenomenaal uitzicht over de stad en ook het uitzicht vanaf de Praagse burcht was zeker niet verkeerd. Het mooiste uitzicht zag ik echter in het Tsjechische stadje Stramberk. Na een flinke klim werd ik beloond met een weids uitzicht over het charmante stadje en de groene heuveltoppen.

Reisfavorieten in 2015

Het lekkerste eten

Ik heb het afgelopen jaar in heel wat restaurants gegeten. Soms was het eten goddelijk en soms ook een wat minder groot succes. Er is geen favoriet restaurant dat er meteen uitspringt, maar ik kan je wel vertellen waar ik het lekkerst heb gegeten. Aangezien de Italiaanse keuken favoriet is, zal het geen verrassing zijn dat Florence een feest was voor mijn smaakpapillen. Overigens was de televisietoren in Praag de mooiste plek waar ik heb gegeten. Niet het lekkerste eten, maar wat een uitzicht!

Reisfavorieten in 2015

De mooiste fontein

De keuze voor mooiste fontein(en) is zo gemaakt. Als fonteinenliefhebster keek ik namelijk mijn ogen uit in de het paleizencomplex van Peterhof. In de tuinen liet ik me verblinden door al het blinkende goud en een overdaad aan (kitscherige) pracht en praal.

Reisfavorieten in 2015

Het interessantste museum

Ook dit is een makkelijke keuze. Dit jaar bezocht ik twee musea die er voor mij uitspringen: het Picasso museum in Münster en de Hermitage in Sint Petersburg. Hoewel het erg leuk was om zelf aan de slag te gaan tijdens een workshop in het Picasso museum, kan ik natuurlijk niet anders dan kiezen voor de Hermitage. Alleen al de buitenkant van het indrukwekkende Winterpaleis is een plaatje. Om over het interieur nog maar te zwijgen…

Reisfavorieten in 2015

Het mooiste park

Het mooiste park was voor mij de Zomertuin in Sint-Petersburg. In de barokke tuin wandel je tussen honderden marmeren beelden, prachtige fonteinen en charmante paviljoentjes. Echt een heerlijk plekje!

Reisfavorieten in 2015

De gaafste streetart

Tegenwoordig zie je in bijna elke stad de streetart van de muren afspatten. Ik vind het echt een heel gaaf fenomeen, dus ik was dan ook blij verrast toen ik in Riga bij toeval langs een paar prachtige muurschilderingen fietste. Bij deze gebombardeerd tot gaafste streetart van 2015.

Reisfavorieten in 2015

De grootste verrassing

De grootste verrassing van dit jaar is Ostrava, een industriële stad in het oosten van Tsjechië. De voormalige kolenmijn en het indrukwekkende complex van een oude 19e-eeuwse staalfabriek maakte veel indruk op me. Snel maar eens een blog over schrijven.

Reisfavorieten in 2015Wat waren jouw favorieten van 2015? 

12 REACTIES

  1. Wat een leuke manier om terug te blikken op een mooi reisjaar! Zo te lezen heb je een tof jaar gehad. Zelf ben ik ook in Lissabon geweest heerlijke stad. Als ik dit zo lees moet ik ook weer eens terug naar Florence… Ik mis Toscane! Heb je al plannen voor 2016?

    • Het was zeker een tof jaar. Lissabon vond ik zo fijn! Florence viel een beetje tegen, maar dat kwam door een combinatie van factoren (te hoge verwachtingen, het hele weekend snotverkouden en een enorme drukte). Toch vind ik Toscane echt prachtig en Italië een geweldig vakantieland, waar ik het liefst elk jaar wel een keertje naartoe ga. Zulke mooie steden en lekker eten. En ja, ik heb al plannen voor 2016! Over ruim twee weken vlieg ik naar Bangkok om een maand rond te reizen in Thailand en Laos. Binnenkort komt er een blog online over mijn plannen en wensen in 2016.

  2. Dat is weer eens een heel ander soort jaaroverzicht, leuk bedacht! Ik ben wel benieuwd naar je blog over Ostrava. Hoewel ik een natuurliefheber ben vind ik dit soort dingen ook wel leuk/interessant

  3. Een leuke manier om op het jaar terug te blikken! Wauw ik wist trouwens niet dat de Hermitage zo mooi was! Ben je ook weleens bij de (kleine versie van) Hermitage in Amsterdam geweest? 😉

  4. Leuk zo’n terugblik aan de hand van jouw favorieten. Mijn favoriete keuken is ook de Italiaanse. Wat kun je lekker eten he in Italië! Ik was dit voor het eerst in Umbrië en heb daar zo lekker gegeten. De foto’s voor een blog hierover staan al klaar. Ik zal het artikel binnenkort eens online zetten.

    • Leuk, ik ga binnenkort eens een kijkje op je blog nemen. Italië vind ik sowieso een heerlijk vakantieland en dat lekkere eten is echt de kers op de taart 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in