Traveltag: vakantievragen over Java

vragen over java indonesie

Er is weer een nieuwe Travel Tag opgedoken in bloggersland. Marcella Molenaar bedacht de Vakantievragen-tag die ze meteen doorgaf aan mij. Of ik een paar leuke vragen over mijn laatste vakantie wil beantwoorden? Natuurlijk wil ik dat! Aangezien ik dit jaar alleen nog maar stedentrips heb gemaakt, heb ik ervoor gekozen om de vragen te beantwoorden over mijn rondreis op Java vorig jaar november.

Heb je alles gezien wat je wilde zien?

Ik had deze rondreis op Java gewonnen en dat hoorde ik pas anderhalve week voor vertrek. Weinig tijd dus om me echt in het eiland te verdiepen. Bovendien was de rondreis vooraf al helemaal samengesteld, dus er zat niets anders op dan me compleet te laten verrassen. Natuurlijk had ik liever nog veel meer van Java gezien, want een weekje is veel te kort. Zo had ik heel graag de Bromo vulkaan willen beklimmen en had ik ook wel wat langer in Yogyakarta willen blijven.

Wat is je grootste aanrader?

De leuke stad Yogyakarta en omgeving. Niet te missen is natuurlijk de Borobudur. De grootste Boeddhistische tempel ter wereld ligt circa 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta. Ik vond dat een heel bijzondere plek. Probeer wel vroeg te gaan om de drukte te vermijden. Wij waren er extreem vroeg omdat we een Sunrise tour hadden geboekt. Helaas was het te mistig voor een mooie zonsopgang, maar we konden op dit tijdstip wel in alle rust de Borobudur ontdekken. Ook het Hindoeïstische tempelcomplex de Prambanan vlak bij Yogyakarta mag je zeker niet overslaan. En nu ik toch bezig ben, zou ik ook de treinreis van Bandung naar Yogyakarta aanraden. Bemachtig een plekje bij het raam en geniet van een prachtige tocht door de knalgroene rijstvelden.

vragen over java indonesie

En wat raad je juist af?

Noem ons cultuurbarbaren, maar wij waren niet echt onder de indruk van het Ramayana ballet in Yogyakarta. Er wordt wel een mooi verhaal verteld, maar wij vonden de voorstelling nogal slaapverwekkend traag. Ook zou ik niet al te lang in Jakarta blijven. Toch moet je de hoofdstad wat mij betreft wel even gezien hebben. Hoewel Jakarta eigenlijk één grote toeterende stinkende file is, heeft de stad ook zo zijn charme en zijn er ook fijne plekjes te vinden. Bijvoorbeeld in de oude wijk Batavia met haar Nederlandse koloniale gebouwen.

Wat is je favoriete vakantiefoto?

Ik heb al mijn foto’s doorgespit, gewikt en gewogen en toen besloten om vals te spelen. Ik heb namelijk stiekem twee foto’s gekozen. Het zijn alle twee foto’s waar ik vrolijk van word als ik ze zie. De eerste foto is voor mij extra speciaal, omdat deze bij mijn reisverslag in de Telegraaf stond. Door deze publicatie durfde ik eindelijk de stap te zetten om een eigen blog te beginnen. Iets waar ik nog altijd erg blij om ben.

De tweede foto is genomen voor het Prambanan tempelcomplex waar we een ware attractie waren. De mensen stonden bijna in de rij om met ons op de foto te gaan. Oude opaatjes die dolgelukkig waren dat ze met ons op de foto mochten en mensen die stiekem selfies maakten met ons op de achtergrond. Hoewel het natuurlijk ook best irritant kan zijn dat je niet rustig rond kunt lopen, vonden wij het allemaal nogal hilarisch. We voelden ons net filmsterren. Uiteindelijk werden we er zo melig van dat we besloten om zelf te gaan fotobommen als mensen aan het poseren waren. Als ik deze kleurrijke foto zie, moet ik altijd weer glimlachen.

vragen over java indonesievragen over java indonesie

Wat heeft het meeste indruk gemaakt?

Ons verblijf in Kampoeng Padi en dan vooral de gastvrijheid die ik daar heb ervaren. Ik heb er al vaker over geschreven en er een fotoblog aan gewijd, maar wat een paradijsje! Wat ook veel indruk op me heeft gemaakt, was de rit achter op de motortaxi naar de Curug Cimanaracun waterval. Over deze ‘heart pumping ride’ lees je meer op Liefde voor reizen. Wat een adrenalineboost!

Wat is je mooiste souvenir?

In Bogor bezochten wij een atelier waar Wajangpoppen met de hand worden gemaakt. Wij mochten helpen met het beschilderen van de houten koppen, waarvan ik er dus ook één mee naar huis heb genomen. Een dierbaar souvenir, omdat er een verhaal achter zit en ik de makers ervan ontmoet heb.

vragen over java indonesie

Ik tag geef de tag door aan…

Sigrid van Mytravelsecret.nl, Sandra van Travelbysan.nl en Kirsten van Travelaar.nl. Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden! Vergeten jullie niet te linken naar de blog Marcella?

Ben jij weleens op Java geweest? En wat is jouw grootste aanrader of afrader? 

15 Reacties

 1. Marcella

  Onwijs leuk om te lezen over Java! Prachtige foto’s, het lijkt me een heel veelzijdig eiland. Ik hoop er zeker ook nog eens naartoe te gaan. Leuk, zelf zo’n Wajangpop beschilderen. Met recht een fijn souvenir!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Dat was zeker leuk en een heel fijn aandenken aan een bijzondere reis.

   Reageren
 2. Sandra

  Java lijkt me zo mooi, maar ook best… anders. De cultuur is daar toch best mannengericht en ik als feministische vrouw heb daar soms moeite mee haha! Toch zou ik er graag een keer naar toe willen en dan inderdaad voor de tempels en de Bromo-vulkaan!

  Reageren
  1. Sandra

   Oh en dank voor de tag! Ik ga hem na mijn reis naar Amerika invullen!

   Reageren
  2. anita (Auteur bericht)

   Ik heb ook wel een beetje moeite met culturen die mannengericht zijn, maar ik heb daar op Java eigenlijk weinig van gemerkt. Het eiland is sowieso echt de moeite waard! Leuk dat je tag in gaat vullen na je reis naar Amerika. Ben benieuwd!

   Reageren
 3. Daphne | Travelshot.nl

  Leuk om te lezen over Java ! Kan me ook voorstellen dat zo’n zelf beschilderde pop wel een heel mooi souvenir is om mee te nemen!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Dat is het zeker. Al hebben wij alleen maar een klein stukje beschilderd, hoor! Al dat priegelwerk kun je beter overlaten aan de vakmannen 🙂

   Reageren
 4. Sigrid | My Travel Secret

  Super leuk deze tag! En nog leuker dat je hem over Java invulde. Ik ga er nog even over nadenken welke plek ik hier voor uit kies 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ik ben benieuwd, succes ermee!

   Reageren
 5. Linda | Meisje van de Wereld

  Java is mooi he. Met Jakarta ben ik het wel eens. Wat een enorme drukte daar, we zijn daar niet langer dan een nacht gebleven. Wij waren bij de Borobudur met zonsondergang, ook heel mooi! Jammer dat je er maar een week was (wel gaaf dat je had gewonnen), maar dat is gewoon een reden om nog eens terug te gaan;-)

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ja, Java is echt prachtig. De Borobudur met zonsondergang lijkt me ook heel mooi. Wil zeker nog een keer terug en dan meteen nog wat andere Indonesische eilanden meepakken! Deze eerste, korte kennismaking met Indonesië smaakte naar meer!

   Reageren
 6. Jenny - ikreis.net

  Ik heb sinds mijn eerste bezoek aan Java in 2001 ook een koppeltje wayangpoppen on mijn kamer staan. (Uiteraard een koppel, eentje brengt ongeluk.) Ze waren wat aan de grote kant voor mijn studentenkamer toen, maar voor mijn huisje nu hebben ze een prima maat 🙂

  Mijn favoriete stekken op Java zijn de Borobudur en Ijen. Misschien ga ik volgend jaar weer naar Java tijdens mijn bezoek aan Indonesie. Maar dat weet ik nog niet.

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ah, ik wist niet dat één pop ongeluk brengt..gelukkig nog niets van gemerkt 🙂 Ijen kende ik nog niet, maar ziet er echt prachtig uit!

   Reageren
 7. Lizette

  Wat leuk om te lezen! En zo herkenbaar! Yogya is een van mijn favo steden. Ik zou er maar een paar dagen blijven, maar leef uiteindelijk veel langer. Er is zoveel te doen.

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ja, ik had echt heel graag langer willen blijven. Misschien ooit maar eens terug gaan..

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *