FAQ: 10 vragen over mijn eerste jaar als blogger

vragen over bloggen

Zoals ik vorige week al schreef, ben ik inmiddels een jaar aan het bloggen op Reisvlinder.nl. Een feestelijke mijlpaal waar ik graag nog even bij stil wil staan door terug te blikken en een beetje vooruit te kijken. Net als een half jaar geleden beantwoordde ik tien vragen over het bloggen.

1. Vind ik het bloggen nog net zo leuk als een half jaar geleden?

Jazeker, misschien zelfs nog wel leuker. Ik heb het afgelopen jaar heel wat schrijfmeters gemaakt, waardoor het schrijven me steeds gemakkelijker af gaat en ik het (nog) leuker ben ga vinden. Ook krijg ik steeds vaker reacties van mensen die naar aanleiding van mijn blog een bepaalde bestemming gaan bezoeken of een bepaald hotel hebben geboekt. Zulke leuke reacties motiveren me enorm om nog meer inspirerende verhalen te schrijven en mooie foto’s te maken.

2. Wat was mijn hoogtepunt als blogger?

Ik was zeer aangenaam verrast toen ik een uitnodiging in mijn mailbox kreeg voor mijn eerste persreis. Iets waar ik absoluut niet mee bezig was en waar ik dus nog helemaal geen rekening mee had gehouden. Stiekem was ik best een beetje trots dat het Verkeersbureau van Tsjechië mijn blog wist te vinden en interessant genoeg vond om me uit te nodigen voor een persreis. Binnen een week volgde er zelfs nog een uitnodiging voor een bezoek aan Münster. De persreis was overigens zeer geslaagd. Ook vermoeiend, maar ik heb prachtige plekken bezocht en vond het erg leuk om andere bloggers te leren kennen.

dorpjes van moravie tsjechie

3. En waren er ook tegenvallers?

Afgezien van een kleine writers block op zijn tijd, heb ik gelukkig nog niet te maken gehad met echte tegenvallers. Maar…laat ik dat meteen maar even afkloppen.

4. Heb je ook weleens twijfels over je blog?

Twijfels heb ik regelmatig, dus ook over mijn blog. Zo vraag ik me soms af of mijn blog wel leuk genoeg is en of mensen wel zitten te wachten op mijn blog. Ook twijfel ik altijd weer als ik een mail heb ontvangen met een samenwerkingsvoorstel. Natuurlijk vind ik het leuk dat bedrijven mijn blog weten te vinden, maar zo’n voorstel brengt me ook vaak in tweestrijd. Een samenwerking brengt immers weer verplichtingen met zich mee en dat is nou juist iets waar ik niet op zit te wachten. Ik wil hoe dan ook dat mijn blog niet als een verplichting gaat voelen. Daarnaast twijfel ik ook weleens over de inhoud van mijn blog. Soms ben ik bijvoorbeeld van plan om vaker persoonlijke verhalen te schrijven. Zo ben ik al eens begonnen aan een artikel over mijn bijna burn-out en over mijn rijangst. Concepten die ik nooit heb afgemaakt, omdat ik er te veel over twijfel of ik die verhalen wel met de buitenwereld wil delen. Wie weet in de toekomst. Voorlopig twijfel ik gewoon nog even verder.

5. Waar ben je het meest trots op?

Deze vraag stond ook in de Travel Tag 2015. Bianca (Stripes & Stars) en Stéphanie (Frenchydutchy) vroegen mij om deze vragenlijst over het afgelopen jaar ook in te vullen. Helaas is dat er niet van gekomen, dus bij deze wil ik die vraag alsnog beantwoorden. Ik ben er namelijk trots op dat ik in 2015 mijn hart en mijn dromen heb gevolgd. Ten eerste door met deze blog te beginnen en het nu dus al een jaar vol te houden om redelijk frequent te bloggen. Ten tweede door eind vorig jaar te stoppen met mijn vaste baan. Ik ging namelijk al veel (maar dan ook veel) te lang met enorme tegenzin naar mijn werk met burn-out klachten als gevolg. Gelukkig werkte ik naast die baan ook nog als freelance tekstschrijver, dus ik zit niet helemaal werkloos thuis. Begin 2016 volgde ik nog een keer mijn droom door een (vaak uitgestelde) soloreis te maken. Misschien (ik beloof niets) dat er binnenkort nog een persoonlijke blog volgt over hoe belangrijk die reis voor me was na al die negativiteit en bijbehorende stress.

6. Wat zou je achteraf gezien anders hebben gedaan?

Ik geloof niet dat ik achteraf gezien heel veel dingen anders gedaan zou hebben. Toen ik met mijn blog begon, had ik mezelf namelijk voorgenomen om het eerste jaar gewoon een beetje ‘aan te modderen’ om erachter te komen of ik het überhaupt wel leuk vind. Nu is het dus tijd om de balans op te maken, mijn doelen bij te stellen en de puntjes op de i te gaan zetten.

7. Heb je nog tips voor beginnende bloggers?

Eerlijk gezegd voel ik mezelf soms ook nog steeds een beginnende blogger. Het afgelopen jaar heb ik uiteraard heel veel geleerd, maar ik ben geen doorgewinterde blogexpert met een waslijst aan tips. Mijn belangrijkste advies is: zorg ervoor dat je plezier hebt in het bloggen en staar je niet blind op de statistieken. Zonder plezier houd je het gewoonweg niet vol. Als plezier je grootste drijfveer is, dan komen die mooie verhalen en lezers (uiteindelijk) ‘vanzelf’. Natuurlijk vind ik het erg leuk dat mijn bezoekersaantallen groeien en het zal me vast nog meer bezoekers opleveren als ik mijn blog vaker zou ‘spammen’ op social media. Toch doe ik dat meestal maar in beperkte mate, omdat ik er onrustig van word en omdat ik mijn tijd gewoon veel liever steek in het schrijven van mooie verhalen.

8. Wat zijn de leukste zoekwoorden?

Ik vind het altijd interessant om te zien met welke zoekwoorden bezoekers op mijn blog terecht komen. Meestal zijn de zoektermen heel logisch, maar af en toe kom ik ook onverklaarbare of grappige zinnen tegen die me doen glimlachen. Ik heb er een paar voor je op een rij gezet:

 • De owja leuk zeg a zaandam: mijn oer-Hollandse weekend in Zaandam was zeker leuk!
 • Albanië journaallezeres: geen idee wat de journaallezeres met mijn dag in Albanië te maken heeft.
 • Formulieren wat een gedoe: al die formulieren invullen om een Russisch visum te regelen is zeker een gedoe.
 • Hasj cocaine Lissabon: dubieuze zoekterm, maar wij werden in Lissabon vaak aangesproken door drugsdealers.
 • Pinpas in het water gevallen: nog nooit gebeurd, maar ik viel wel zelf in het water en mijn pinpas werd ingeslikt.
 • Sicilie favignana te koop: als dit eiland te koop was (en ik genoeg geld had), zou ik dit paradijsje zeker kopen
 • Een vlinder op reis: tsja..reisvlinder fladdert nou eenmaal graag de wereld over 😉
 • 3 op reis Macedonië: ik werk helaas niet voor 3 op reis, maar schreef wel een artikel over Macedonië
 • Masai slippers lucht: jazeker, in Kenia sprong ik tussen de Masai op mijn slippers hoog in de lucht

Masai jump - Springen met de masai in kenia

9. Hoe zie je de toekomst van je blog?

Het lijkt me duidelijk dat ik doorga met bloggen, want mijn hoofd stroomt nog steeds over met ideeën voor leuke artikelen. Zoals ik al schreef wil ik de komende tijd wel wat veranderingen gaan doorvoeren en misschien toch mijn blog wat meer gaan ‘spammen’. Een half jaar geleden schreef ik ook al dat ik de menustructuur onder handen wilde gaan nemen en het design van mijn blog wilde gaan pimpen, maar nu ga ik daar toch ECHT binnenkort mee aan de slag. Tijd voor Reisvlinder 2.0!

10. Staan er nog leuke reizen op de planning?

Hoewel ik nog even kan teren op mijn mooie reis door Thailand en Laos, begint het uiteraard al wel weer te kriebelen. Wensen en plannen genoeg! In april ga ik in ieder geval een lang weekend naar Zuid-Europa met mijn vriend. De bestemming blijft nog even geheim, want het is een verrassing voor zijn verjaardag. Daarna ga ik nog een weekendje met vrienden naar Amsterdam en in augustus staat een stedentrip naar Tallinn op de planning.

Lees ook: 10 vragen en antwoorden over mijn eerste half jaar als blogger. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust hieronder! 

Deel dit artikel:
Tweet about this on TwitterShare on Facebook9Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0

21 Reacties

 1. Elisa

  Heel leuk om te lezen! Wat vind jij het allerleukste aan bloggen?

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Die vraag heb in mijn artikel van een half jaar geleden ook beantwoord en ik denk er eigenlijk nog steeds hetzelfde over. Ik vind een artikel maken echt het allerleukst: een mooi verhaal schrijven en mooie foto’s uitzoeken. Dan ben ik weer even helemaal terug op de bestemming. Ik word er altijd weer heel blij van als ik op ‘publiceren’ klik 🙂 En soms lees ik ook mijn eigen blogs terug om gewoon weer even weg te dromen bij mijn reizen. Zo’n digitaal dagboek is een super leuk naslagwerk. Verder vind ik de positieve reacties erg leuk en het ontmoeten van nieuwe mensen die dezelfde passie delen.

   Reageren
   1. Elisa

    Sorry, moet heel eerlijk zeggen dat ik dat artikel even heb gemist. Maar dat is inderdaad denk ik wel het allerleukste! 🙂 Foto’s zijn inderdaad altijd leuk om te terug te kijken, dan komt er zo veel terug! Vond je foto’s van Kenia en Thailand echt super mooi om te zien 🙂

    Reageren
    1. anita (Auteur bericht)

     Haha, ik snap dat je weleens een artikel mist 🙂 Ik moest het antwoord zelf ook even terugzoeken, omdat ik benieuwd was of ik er een half jaar later nog steeds hetzelfde over dacht. Kenia en Thailand zijn natuurlijk ook erg fotogeniek

     Reageren
 2. Jessica

  Leuk hè zulke mijlpalen 🙂 Die foto in Kenia is trouwens geniaal, net als die zoektermen! Het is inderdaad best eng om persoonlijke verhalen te delen en ik begrijp het ook heel goed dat sommige bloggers het niet doen. Ik doe het zelf soms wel en ik merk dat er vooral heel positief op wordt gereageerd. Mocht je die persoonlijke dingen ooit willen delen, dan kun je denk ik voornamelijk op veel lieve en begripvolle berichtjes rekenen. 😉

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Zelf vind ik het altijd leuk om de persoonlijke verhalen van andere bloggers te lezen en bewonderenswaardig dat ze zo openhartig durven te zijn. Misschien lucht het ook wel op en is het inderdaad wel fijn om begripvolle reacties te krijgen. Toch is het wel een hele stap om je zielenroerselen met de hele wereld te delen. Ik vond het al een hele stap om überhaupt met mijn blog te beginnen 😉 Gelukkig ben ik niets verplicht! Ik zag pas op jouw blog de ‘dit ben ik’-rubriek. Super leuk! Misschien dat ik daar maar eens mee begin: een paar (openhartige) weetjes over mezelf.

   Reageren
   1. Jessica

    Ja super leuk, zeker doen! 🙂

    Reageren
 3. Yvonne

  Leuk om te lezen, zo al met al toch een best persoonlijk verhaal, leuk dat je na een jaar nog met evenveel (of zelfs meer) plezier blogt. Ik ben de mijlpaal van een half jaar bloggen laatst ongemerkt gepasseerd. foei. Ben niet zo van de datums, onze trouwdag vergeet ik ook steevast… oeps 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ja, stiekem al best persoonlijk en openhartig. Vond het zelf al een beetje op het randje. Haha, misschien moet ik het toch maar bij persoonlijke reisverhalen houden 🙂 Oeps..je trouwdag vergeten. Denkt je man er wel aan? Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal ook niet zo van de data en jubileums ben. Moet ook altijd heeel lang nadenken als iemand vraagt hoe lang mijn vriend en ik samen zijn 😉 Leuk dat jouw blog ook al meer dan een half jaar bestaat. Bevalt het?

   Reageren
 4. Wanda

  Leuke manier om zo terug te kijken op je eerste jaar als blogger! En ja, die twijfels… ik herken dat wel hoor! Ik heb ook van dat soort concepten klaar staan en toch zet ik ze niet online, deels uit een stukje zelfbescherming, maar deels uit vanwege de eventuele reacties die erop zullen volgen. Veel plezier in je 2e blogjaar!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Dank je! Waarschijnlijk krijg je voornamelijk positieve/begripvolle reacties op zo’n bericht, maar toch blijft het eng om online te zetten. Ik ben van nature niet zo extravert, dus het is al heel wat dat ik überhaupt een blog ben begonnen met persoonlijke reisverhalen. Wel merk ik dat ik steeds gemakkelijker tussen de regels door persoonlijke dingen deel.

   Reageren
 5. Sabine

  Leuk om te lezen! Ik blog ook een jaar en herken heel veel hierin. Vooral de twijfel over waarover ik precies wil schrijven, een structuur aanbrengen. Bloggen kost veel tijd en die tijd heb ik niet altijd om er echt eens even voor te gaan zitten. Ik ken je blog trouwens nog helemaal niet goed. Ga je meteen maar even volgen 😀 Oh en gefeliciteerd trouwens met je jubileum!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Leuk dat je reageert. Dank je, jij ook gefeliciteerd met je jubileum. Ik kende je blog ook nog niet, dus heb meteen even een kijkje genomen en ben je ook gaan volgen. Leuk! Ik heb vaak dat ik een lijstje maak met afwisselende onderwerpen waarover ik de komende weken wil schrijven en vervolgens houd ik me daar helemaal niet aan en schrijf ik heel andere artikelen, omdat ik daar op dat moment gewoon ineens (meer) zin in heb. Ach, als je er maar plezier in hebt 🙂

   Reageren
 6. ivonne

  Leuk om te lezen en natuurlijk veel herkenbaars. Zo twijfel ik ook steeds over persoonlijke blogs terwijl ze elke keer zo goed in de smaak vallen bij de lezers….schrijf ik steeds makkelijker en borrelen er nog heel veel ideeen. Ik ben benieuwd wat je gaat veranderen aan je lay out, ik blijf je in ieer geval lekker volgen! Die dit ben ik tag vulde ik laatst ook in, echtbleuk om te doen!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ik ben zelf ook benieuwd hoe mijn lay out gaat worden. Ik heb wel ideeën in mijn hoofd, maar weet niet of ik dat voor elkaar krijg. Moet er echt een keer voor gaan zitten, maar schuif het steeds voor me uit. Leuk dat je me blijft volgen 🙂 Ik denk dat je binnenkort de Dit ben ik-tag ook op mijn blog kan verwachten..

   Reageren
 7. karlien

  Toffe antwoorden. Die twijfels over de inhoud van je artikelen herken ik. Gewoon schrijven wat jij graag zou lezen 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ha, goede tip! Alleen vind ik die persoonlijke blogs altijd leuk om te lezen, maar zelf alles met de buitenwereld delen blijft natuurlijk een ander verhaal..

   Reageren
 8. Stéphanie

  Gefeliciteerd met je jubileum! Ga vooral zo door 🙂 Ik vind dat je ondanks alles toch best openhartig bent maar ik begrijp je twijfels over het delen van persoonlijke verhalen op je blog. Ik kies ervoor om dit juist niet te doen (maar zeg nooit nooit), maar ik vind het wel leuk om af en toe eens een persoonlijker verhaal van een medeblogger te lezen. Ik vind het knap van je dat je op solo reis bent gegaan. Dat moet je een enorme boost hebben gegeven!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Dank je! Ik koos er op het begin ook voor om alleen reisverhalen te schrijven, maar gaandeweg ben ik dus tussen de regels door wel iets openhartiger geworden 😉 Die soloreis heeft me zeker een boost gegeven..

   Reageren
 9. Lotte - scratchingmymap

  Proficiat met de mijlpijl! En vooral nog veel plezier met het bloggen, ik blijf alleszins meelezen. 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Dank je! Leuk dat je mee blijft lezen 🙂

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *