FAQ: 10 vragen over mijn eerste half jaar als blogger

vragen aan een blogger

Hoera! Reisvlinder.nl bestaat alweer een half jaar (en een beetje). De tijd is voorbij gevlogen. Cliché, maar waar. Ik weet nog goed dat ik besloot om eindelijk toch echt te gaan bloggen. Eerst een naam verzinnen, een logo maken en urenlang prutsen met WordPress  totdat mijn website af was. Toen volgde het spannendste moment: mijn blog de lucht in knallen en het van de daken schreeuwen. Na ruim een half jaar bloggen lijkt het me leuk om eens terug te blikken(en een beetje vooruit te kijken), daarom heb ik 10 vragen beantwoord over mijn eerste half jaar als blogger.

1. Waarom ben ik met mijn blog begonnen?

Mijn grootste passies zijn reizen, schrijven en fotograferen. Niet zo gek dus dat ik al een lange tijd met het idee in mijn hoofd liep om een blog te beginnen. Ik vond het alleen nog een beetje te eng. Een website met mijn naam en foto op het wereldwijde web? Nee, dank je! Ik had zelfs op mijn eigen besloten Facebook geen behoefte om dingen met de buitenwereld te delen. Maar toen ik op mijn werk wat uitdaging en voldoening miste, begon het idee om een blog te beginnen steeds meer op de voorgrond te treden. Toch had ik nog een laatste duwtje in de juiste richting nodig. Dit duwtje kwam in de vorm van een gewonnen schrijfwedstrijd van de Telegraaf. Ik mocht als reiskrantreporter op pad naar Indonesië. Na afloop werd mijn reisverslag gepubliceerd in de Telegraaf, inclusief foto van mezelf. Nu ik toch al met mijn hoofd in de krant van wakker Nederland stond, kon ik dus net zo goed een blog beginnen. Et voilà…!

vragen aan een blogger


Telegraaf Reiskrant, 20 december 2014

2. Wat vind ik het leukst aan bloggen?

Mijn blog is echt een creatieve uitlaatklep voor me. Ik vind het dan ook het leukst om te schrijven, foto’s uit te zoeken en onderwerpen te bedenken. Daarnaast vind ik het super om te merken dat mijn blog ook daadwerkelijk gelezen wordt en ben ik erg blij met alle leuke reacties. Ook kan ik genieten van de (digitale) ontmoetingen met nieuwe mensen die net zo veel van reizen houden als ik.

3. Zijn er ook minder leuke kanten aan bloggen?

Jazeker, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Sinds ik blog, kom ik namelijk elke dag tijd te kort. Ik heb 1001 ideeën voor artikelen, maar een gebrek aan tijd om ze uit te werken. Dat kan soms erg frustrerend zijn. Ik wil zo veel en daardoor stroomt mijn hoofd weleens over en heb ik een ellenlange to-do-lijst. Iets wat ik wel probeer los te laten, want ik wil niet dat het bloggen als een verplichting gaat voelen. Het is tenslotte ‘maar’ een hobby: een hele leuke hobby en dat moet het ook blijven. Inmiddels heb ik wel een beetje mijn blogritme gevonden, maar soms zijn er ook dagen dat ik echt even geen zin heb om met mijn blog bezig te zijn.

4. Zijn er ook dingen die me tegen zijn gevallen?

Ik denk dat het veel meer tijd kost dan ik van tevoren had ingeschat. Even twee à drie keer per week een artikeltje schrijven klinkt gemakkelijk, maar dat valt in praktijk toch tegen. Er komt wel wat meer bij kijken en het is niet zomaar een ‘projectje’ dat je er even bij doet. Soms kan mijn blog me helemaal opslokken. Er gaat bijvoorbeeld ook veel tijd zitten in ‘je gezicht laten zien’ op social media. Iets wat voor mij compleet nieuw is, omdat ik me hier niet mee bezig hield voordat ik met mijn blog begon.

5. Wat heb ik geleerd van het bloggen?

Ik heb heel veel geleerd van het bloggen. Zoals ik net al schreef, was ik eerst een leek in social media. Daar heb ik ondertussen dus wel wat van opgestoken. Ook de technische kant van het onderhouden van een website heb ik beter onder de knie en uiteraard zullen mijn schrijfskills gaandeweg ook verbeteren. Minder voor de hand liggend: ik heb geleerd iets extraverter te zijn.

6. Wat is er veranderd sinds ik blog?

Allereerst natuurlijk mijn tijdsindeling. In mijn vrije tijd kijk ik veel minder televisie (wat ik helemaal niet erg vind) en lees ik minder boeken (wat ik eigenlijk wel jammer vind). Gelukkig geeft het bloggen me energie en voldoening, waardoor ik over het algemeen beter in mijn vel zit dan voorheen.

Daarnaast kijk ik tijdens mijn reisjes met een ander oog naar dingen. Ik vraag me regelmatig af of iets interessant is voor mijn blog. Ook maak ik (nog) meer foto’s, bijvoorbeeld van mijn eten. Hoewel ik hier regelmatig pas aan denk als mijn bord al half leeg is.

7. Wat zijn de meest gelezen artikelen tot nu toe?

vragen aan een blogger

8. Welke artikelen vond ik het leukst om te schrijven?

9. Hoe zie ik de toekomst van mijn blog?

Dat ik doorga met bloggen, staat in ieder geval als een paal boven water. Zoals gezegd, heb ik nog 1001 ideeën voor leuke artikelen. Ook zou ik binnenkort graag het design van mijn blog iets willen pimpen, de menustructuur onder handen willen nemen en iets meer tijd en energie willen steken in het promoten van mijn blog. Verder blijf ik gewoon lekker doorschrijven, zolang het maar niet als een verplichting gaat voelen.

10. Staan er de komende tijd nog leuke reizen gepland?

In oktober staat er een tripje naar de Belgische Ardennen op de planning en daarna is mijn reisagenda vooralsnog leeg. Stilte voor de storm, want ik heb wel spannende reisplannen voor eind 2015 of begin 2016. To be continued….

Heb je nog meer vragen over mijn eerste half jaar als blogger? Stel ze gerust hieronder! 

Deel dit artikel:
Tweet about this on TwitterShare on Facebook2Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0

23 Reacties

 1. Vincent

  Vooral 4 is herkenbaar. En ik ben pas net begonnen om te proberen elke week 2 a 3 keer iets te plaatsen. Daarvoor waren het vooral reisverslagen tijdens mijn reis. Ben benieuwd waar je volgende ‘grote’ reis naar toe gaat eind 2015. Tipje van de sluier wellicht, haha.

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Een klein tipje van de sluier dan. De bestemming wordt sowieso Azië. Meer kan ik ook nog niet zeggen, omdat er nog niets vast staat en het nog een pril plan is. Hoe, wat, waar en wanneer is dus nog niet helemaal duidelijk. Haha,lekker vaag he?!

   Reageren
   1. Vincent

    Nou ja, door voor Azie te kiezen vallen er al heel wat bestemmingen af. We wachten af tot er meer duidelijk wordt 🙂

    Reageren
 2. Sandra

  Leuk om te lezen en alles is zo herkenbaar! Ik merk ook dat mijn blog mijn hobby is en dat ook vooral moet blijven zijn. Dat vind ik meteen een wat minder leuke kant van het bloggen: dat andere mensen (lees: bedrijven) voor jou gaan bepalen wat er op jouw blog moet komen. Het slokt veel tijd op om mensen ervan te overtuigen dat ik graag mijn eigen keuzes maak. Maar het belangrijke is dat je er plezier in blijft houden! En het hele social media gebeuren, ik doe er alleen wat mee als ik er zelf zin in heb haha!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ik heb nog niet zo heel veel verzoeken gehad voor samenwerkingen, maar de meeste heb ik wel afgewezen. Hoewel ik het erg leuk vind dat ze mijn blog weten te vinden, vind ik het ook lastig om ‘verplichtingen’ aan te gaan. Ik wil inderdaad gewoon lekker mijn eigen keuzes maken en plezier hebben in het bloggen.

   Reageren
 3. Lotte - scratchingmymap

  Ik ben half zo lang bezig als jij en toch herken ik me er in! Ik vond het zo spannend om mijn blog online te gooien en 2/3 keer per week iets posten, vraagt meer tijd dan je natuurlijk eerst denkt. Zo durf ik me ook al wel eens te verliezen in het uitzoeken van een leuke foto 🙂 Waardoor ik dan meestal weer meer inspiratie krijg voor blogs… Doe vooral zo verder, ik lees je verhalen graag! Ook ik ben benieuwd wat jouw spannende plannen zijn voor 2015/2016, krijgen we binnenkort een hint? 😉

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Grappig dat het voor iedereen zo herkenbaar is. Ik ken dat wel dat je verliest in het uitzoeken van een leuke foto. Voordat je het weet zit alweer een uur door je foto’s te klikken en heb je weer tig nieuwe ideeën voor blogs. Leuk om te horen dat je m’n verhalen graag leest. Haha, mijn plannen zijn voor mezelf ook nog niet helemaal concreet, maar de bestemming wordt sowieso Azië.

   Reageren
 4. Linda | One Day Trip

  Leuk artikel!

  Het bloggen kost inderdaad best veel tijd, maar dat doe ik vooral zelf. Ik kan zo moeilijk stoppen…
  En herken het ‘anders reizen’ heel erg. Je kijkt nu goed naar wat leuk is om op je blog te delen en zorgt ervoor dat je het ook vastlegt op camera 🙂

  Ik lees je blog heel graag dus ga vooral zo door! 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Zal ik zeker doen, bedankt voor het compliment!

   Reageren
 5. Kim

  Leuk om je ervaringen van het eerste halfjaar zo te lezen, vooral omdat ik zelf net begonnen ben! En het is inderdaad wel herkenbaar. Er gaat meer tijd in zitten dan je van tevoren denkt, het is natuurlijk superleuk maar als je het goed wilt doen, kost het gewoon tijd!
  Ik ben ook heel benieuwd naar je volgende reis! Azië… Dat klinkt natuurlijk al geweldig 😉 Succes en veel plezier met plannen maken.

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Dank je! Ik ben wel een beetje perfectionistisch, dus dan kost het inderdaad gewoon tijd. Gelukkig heb ik er plezier in.

   Reageren
 6. Annemarie | Ishetnogver.nl

  Leuk om te lezen en heel herkenbaar. 🙂 Ik ben nu ook een halfjaar bezig en loop tegen dezelfde dingen aan. Zoveel ideeën, zo weinig tijd… Maar het is vooral heel leuk!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Het is inderdaad vooral leuk. Gelukkig maar, anders zou ik het geen half jaar volgehouden hebben 🙂

   Reageren
 7. ivonne

  Ja, het blijft lastig. Ook ik heb zo veel ideeën en te weinig tijd. Ik ben al bijna een jaar aan het bloggen maar pas de laatste paar maanden wat fanatieker. Ben nu ook wat meer met social media aan het doen en wat een tijd kost dat zeg. Zo lang je het leuk vind lekker doorgaan Anita! (Dan doe ik het ook 🙂 ) Mocht je eventueel tips willen over Azië, ik ben in diverse landen geweest en lang niet alles staat (al) op het blog. Wie weet kan ik je helpen. Heerlijk vooruitzicht! Hoe lang ga je?

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ja, social media kost veel tijd he? Verbaas me er weleens over dat het lijkt of sommige mensen de hele dag actief zijn op social media. Daar heb ik echt geen tijd voor en eigenlijk ook gewoon geen zin in. Thanks, ik weet je te vinden als ik tips over Azië wil. Het idee staat nog in de kinderschoenen, hoor. Ik weet nog niet eens precies wanneer, hoe lang en waarheen…maar wel dat ik ga! 🙂

   Reageren
 8. Let's travel and see

  Leuk om te lezen dit soort verslagjes.. Veel dingen zijn ook heel herkenbaar (oa hoeveel tijd het kost en je vrijetijdsindeling).. Wat een bijzondere aanleiding heeft het bloggen bij jou gehad, cool!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Die aanleiding was zeker cool! Word altijd weer vrolijk als ik eraan denk. Grappig dat het voor de meeste bloggers zo herkenbaar is. Ook wel logisch natuurlijk, want het kost ook gewoon veel tijd.

   Reageren
 9. Daphne | Travelshot.nl

  Super leuk dat je hier een post over hebt geschreven! Heel veel dingen ook zo herkenbaar :-), zoals de alle ideeën die in je opkomen voor nieuwe artikelen en het gebrek aan tijd om alle verhalen gelijk uit te werken als ze in je naar boven komen.
  Ben wel heel erg benieuwd naar je plannen voor eind dit jaar..!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ja, als ik net terug ben van een reisje zou ik het liefst tien verhalen achter elkaar schrijven. Zoveel ideeën en inspiratie, maar er moet helaas natuurlijk ook gewoon gewerkt worden. Zodra mijn plannen definitief zijn, zal ik het van de daken schreeuwen 🙂

   Reageren
 10. Stéphanie

  Een blog zet je inderdaad niet zo een, twee, drie op. Hier kwam ik zelf ook achter toen ik drie maanden geleden begon. Alle punten die je benoemd zijn zo herkenbaar! Je wil zoveel maar komt tijd tekort. Social media was voor mij ook redelijk nieuw en ik ben nog steeds aan het nadenken hoe ik het allemaal ga inzetten. Je kunt tenslotte niet overal zijn. Blijven schrijven over onderwerpen waar je achter staat en je ei kwijt kunnen is het allerbelangrijkste denk ik, de rest volgt wel. Leuk dat je binnenkort reisplannen hebt! Is over de bestemming al meer bekend? Ik zie ook dat je hebt geschreven over Trapani, leuk! Ik ben hier zelf ook eens geweest voor een lang weekend, ik zo gelijk lezen wat jouw hoogtepunten waren 😉

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ik ben er nog steeds niet uit hoe ik social media in ga zetten, haha! Ik rommel maar wat aan. Als je er maar plezier in hebt, dat is inderdaad het allerbelangrijkste. Zodra het als een verplichting gaat voelen, is voor mij de lol er wel af. Voor het nieuwe jaar lees je op mijn blog meer over mijn reisplannen, maar kan alvast verklappen dat ik in jan/feb een maand (alleen) naar Azië ga 🙂 Ik ga binnenkort eens even een kijkje op je blog nemen. Hoe bevallen de eerste drie maanden als blogger?

   Reageren
 11. Lizette

  Leuk om je zo weer ietsjes beter te leren kennen. Ik herken je gevoel wel, dat je van alles wilt schrijven en doen, maar er de tijd lastig voor vindt. Ben wel nieuwsgierig naar al je ideeën. Voor mijn gevoel blog je trouwens al veel langer! Hoe dan ook, zeker door gaan, ik blijf je volgen.

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Grappig dat ik voor je gevoel al veel langer blog en leuk dat je me blijft volgen. Ja, soms stroomt mijn hoofd echt over van al die ideeën. Soms frustrerend dat je geen tijd hebt om alles uit te werken, maar in ieder geval genoeg ideeën om nog jaren door te gaan met bloggen 🙂

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *