10 gratis weekendtips in augustus

gratis festivals augustus

Ga je in augustus niet op vakantie naar het buitenland? Geen nood, want in Nederland zijn ook genoeg leuke dingen te doen. Het barst van de gave festivals en evenementen. Soms moet je daar helaas diep voor in de buidel tasten, maar gelukkig zijn er ook heel veel leuke gratis uitstapjes. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Gay Pride in Amsterdam

Voor de lastminute beslissers onder ons: morgen vindt de Canal Parade plaats. Dit hoogtepunt van de Gay Pride moet je echt een keer gezien hebben. Een bonte stoet aan boten vaart door het centrum van Amsterdam en overal hoor je swingende muziek en zie je uitgedoste mensen. Ik was er twee jaar geleden op een stralende dag en heb me uitstekend vermaakt. Ook nu zijn de weersvoorspellingen goed, dus ik zeg: gewoon gaan!

Canal Parade, Gay Pride, Amsterdam, zaterdag 2 augustus 2015, 13:30 uur

Amsterdam Kookt: food & music

Als je dan toch dit weekend in Amsterdam bent, kun je gelijk het Food Festival Amsterdam Kookt meepakken. De eerste editie van dit gratis festival vindt t/m 2 augustus plaats op de NDSM-werf. Op deze schitterende plek aan ’t IJ kun je niet alleen bourgondisch genieten bij de exclusieve foodtrucks, maar ook dansen bij te gekke optredens van bijvoorbeeld de Handsome Poets of je culinaire skills verbeteren tijdens kookworkshops en demonstraties van topchefs. Klinkt niet verkeerd, toch? Eerder dit jaar bezocht ik twee food festivals en ik ben officieel fan!

Amsterdam Kookt, NDSM-werf Amsterdam, 30 juli t/m 2 augustus 2015 13.00 – 23.00 uur

Hapje-Tapje in Leuven

Leuven is dit weekend the place to beer! Je moet voor dit gratis evenement wel even de grens over, maar dat is het zeker waard. Een prima reden om lastminute een weekendje weg te boeken. Leuven is namelijk een onwijs leuke en gezellige stad. Zondag kun je op de de culinaire markt van Hapje-Tapje terecht voor lekkere hapjes en op de biermarkt kun je met proefglaasjes kennis maken met Belgische bieren. Uiteraard in combinatie met muziek en ook de legendarische barmannenrace zal dit jaar niet ontbreken.

Heb je dit weekend geen tijd? Ga dan op 14 en 15 augustus een weekendje naar Leuven voor Marktrock. Uit ervaring weet ik dat dit gratis rockfestival op de Oude Markt erg gezellig is.(Aanvulling: helaas is Marktrock sinds dit jaar niet meer gratis. Een kaartje kost 15 euro, wat natuurlijk nog steeds niet duur is – zie de reactie onder dit artikel) 

Hapje-Tapje, Grote Markt Leuven, 2 augustus 2015
Marktrock, Grote Markt Leuven, 14-15 augustus 2015

gratis festivals augustus

Park Open in Park Sonsbeek, Arnhem

De hele zomer kun je op zondagmiddag vanaf 14.00 uur in het Sonsbeekpark in Arnhem genieten van live muziek. Aankomende zondag kun je op de Ronde Weide genieten van de beste Arnhemse singer-songwriters en volgende week staat het gratis muziekfestijn in het teken van hiphop. Neem je picknickmand en kleedje mee!

Park Open, Sonsbeekpark Arnhem, Iedere zondag van 7 juni t/m 30 augustus 2015, 14.00 – 18.00 uur

Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam

In het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam geniet je nog tot en met 13 september van gratis muziek-, theater-, dans-, jeugd- en cabaretvoorstellingen.

Vondelpark Openluchttheater, Amsterdam, t/m 13 september. Bekijk het programma op de website.

Rubberboot Missie in Utrecht

De Rubberboot Missie in Utrecht is een spetterend waterfeest met honderden rubberbootjes die door de Utrechtse grachten varen. Meedoen aan de missie is gratis, maar helaas kun je niet meer opgeven om deel te nemen. Toch is het denk ik ook heel leuk om naar dit kleurenspektakel op de grachten te gaan kijken. Je kunt je overigens wel op de wachtlijst laten zetten of kaartjes kopen voor de Rubberboot Afterparty.

Rubberboot Missie in Utrecht, 8 augustus 2015

Internationaal Vuurwerk Festival in Scheveningen

Ik ben gek op siervuurwerk en op de zee, dus het Vuurwerk Festival in Scheveningen is aan mij wel besteed. Twee vliegen in één klap. Vroeger ging ik hier weleens heen met mijn ouders. Eerst lekker eten bij een strandtent en dan heel lang natafelen met eersterangs uitzicht op het vuurwerk. Wat een heerlijke avonden waren dat. Misschien dit jaar toch maar weer eens een gaatje vrij maken. Je hebt de keuze uit twee weekenden: 14 & 15 augustus en 21 & 22 augustus.

Internationaal Vuurwerk Festival, Scheveningen, 14,15,21 en 22 augustus, 21: 45 uur

gratis festivals augustus

Sail Amsterdam 2015

Sail Amsterdam is het grootste publieksevenement van Nederland en vindt slecht een keer in de vijf jaar plaats (grijp dus dit jaar je kans, want anders moet je weer vijf jaar wachten). Het maritieme evenement trapt op woensdag 19 augustus af met de SAIL-IN parade. Een 12 kilometerslange stoet van internationale tall ships (monumentale zeezeilschepen) vaart door het Noordzeekanaal. Elke dag worden de festiviteiten afgesloten met een adembenemende vuurwerkshow om 22.30 uur.

Sail Amsterdam, 19 t/m 23 augustus 2015

Oude Haven Zomerfestival in Rotterdam

Op zondag 23 augustus verandert de Oude Haven van Rotterdam in een gezellig festivalterrein. Een gratis evenement voor jong en oud met muzikale optredens, bizarre straatacts en lekker eten en drinken op de gezellige terrassen.

Oude Haven Zomerfestival Rotterdam, 23 augustus 2015

Uitmarkt Amsterdam

De Uitmarkt in Amsterdam is dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Je hebt tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement de keuze uit meer dan 350 gratis optredens op circa 30 podia: van cabaret tot klassiek en van dans tot hiphop. Het is drie dagen lang feest op en rond het Museumplein en het Leidseplein!

Uitmarkt Amsterdam, 28 – 30 augustus 2015

Heb jij nog weekendtips voor leuke (gratis) festivals en evenementen? 

4 Reacties

 1. Lotte - scratchingmymap

  Leuke tips!
  Voor de Leuven-liefhebbers: Marktrock is jammer genoeg niet meer gratis maar dagtickets kosten €15. Er is wel genoeg randanimatie voor gratis van te genieten 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ah..bedankt voor de aanvulling. Ik was er 2 jaar geleden, toen was het nog gratis. Ach, 15 euro is nog steeds niet duur. Het was wel gezellig! Ik zal het iets aanpassen.

   Reageren
 2. Wanda

  Jammer dat de meesten zo ver weg zijn en dat ik geen vrij weekend meer heb, maar anders zitten er best wel een paar leuke opties tussen!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ja, augustus is wel een goede evenementenmaand.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *