10 gratis weekendtips in september

gratis evenementen september 2015

September is weer begonnen. Helaas zijn de weersvoorspellingen nog niet echt je van het, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog prima nazomerweer in aantocht is. Heb je zin om er tijdens de Indian Summer lekker op uit te trekken?  Dan heb ik 10 fijne weekendtips in september voor je op een rij gezet. En het leukste: deze festivals en evenementen zijn stuk voor stuk gratis!

De Kaasmarkt – Alkmaar

De beroemde Kaasmarkt in Alkmaar wordt jaarlijks bezocht door mensen vanuit de hele wereld. En als Nederlander kun je dan natuurlijk niet achterblijven. Op iedere vrijdag van 3 april tot en met 4 september kun je getuige zijn van een bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en kaasdragers. In september heb je twee keer de kans om de markt te bezoeken, want dit jaar vindt er op 18 september een extra Kaasmarkt plaats. Say cheese!

Kaasmarkt, vrijdag 4 en 18 september, Waagplein Alkmaar

Gratis evenementen september 2015

Drakenbootfestival – Utrecht

Boten in vrolijke kleuren, vrolijke mensen, vrolijke muziek…dat zijn de ingrediënten van het Drakenbootfestival in Leidsche Rijn, Utrecht. Volgens de eeuwenoude Chinese traditie strijden op zondag 6 september ruim 100 teams om de titel van deze drakenbotenrace. De dag ervoor vormt het pittoreske Giethoorn het decor van de Drakenbootwedstrijd.

Drakenbootfestival, 5 september Giethoorn en 6 september Leidsche Rijn, Utrecht

Festival Bruis – Maastricht

Voor dit popfestival moet je wel even afreizen naar het zuiden des lands, maar dan heb je ook wat. Aanstaande vrijdag 4 tot en met zondag 6 september vindt de achtste editie van Bruis Maastricht plaats op het terrein van de Tapijnkazerne (op slechts 600 meter van het centrum). Drie muziekpodia, workshops, een festivalmarkt, een Food Circus…en dat allemaal gratis!

Festival Bruis Maastricht, 4 t/m 6 september, Tapijnkazerne Maastricht

Uitfeest en Streekmarkt – Utrecht

Zondag 6 september start het culturele seizoen in Utrecht en dat wordt gevierd met het Uitfeest. Op diverse plekken vinden er leuke optredens en activiteiten plaats en je kunt bij meer dan 100 culturele instellingen terecht om alvast iets te zien of horen van hun aanbod uit het komende seizoen. En als je dan toch in Utrecht bent, kun je meteen de Streekmarkt op de Mariaplaats bezoeken. Twee vliegen in één klap!

Uitfeest Utrecht / Streekmarkt, Mariaplaats Utrecht, zondag 6 september 

UIT Festival – Den Haag

Ook in Den Haag wordt op 6 september de jaarlijkse start van het cultureel seizoen gevierd! Tijdens het Haags UIT Festival zijn het Spuiplein, de Hofplaats en het Lange Voorhout de culturele hotspots van Den Haag. Je vindt er podia vol verrassende optredens van bijvoorbeeld Paul de Leeuw, Danny Vera, Spinvis en Emilio Guzman. Na de Uitmarkt in Amsterdam is die in Den Haag de grootste van Nederland. Heb je afgelopen weekend de Uitmarkt in onze hoofdstad gemist? Dan kun je nu dus in de herkansing.

UIT Festival, zondag 6 september, binnenstad Den Haag

Appelpop – Tiel

Zet vrijdag 11 en zaterdag 12 september maar alvast in je agenda, want dan vindt de 24e editie van Appelpop plaats. Dit gratis festival op de Waalkade in Tiel heeft een line-up waar je U tegen zegt. Zo zullen grote namen als Anouk, Racoon, Kensington en Dotan acte de présence geven. Toegang tot het festivalterrein kost je helemaal niets!

Appelpop, vrijdag 11 en zaterdag 12 september, Waalkade Tiel

Food Truck Festival – Den Haag

Afgelopen zomer barstte het van de Food Festivals en kon je elk weekend wel ergens terecht voor een gezellig festival met eten en muziek. Ook in september gaan de food feestjes gewoon door. Zo ben je van 10 t/m 13 september van harte welkom in het Westbroekpark in Den Haag voor het Food Truck Festival TREK. Een gezellig openluchtrestaurant met de lekkerste hapjes en leuke muziek. In mei bezocht ik al eens dit gratis food festival en schreef er na afloop uiteraard een artikel over.

Food Truck Festival TREK, 10 t/m 13 september, Westbroekpark Den Haag

gratis evenementen september 2015

Open Monumentendag

Op Open Monumentendag (of eigenlijk: dagen) openen duizenden monumenten door heel Nederland gratis hun deuren voor het publiek. Daarnaast worden er interessante activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, fiets- en wandelroutes en tentoonstellingen. Dit is je kans om gratis een kijkje te nemen in die historische molen bij jou om de hoek of bijvoorbeeld in het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht. Op de website vind je een compleet overzicht van de monumenten die gratis te bezoeken zijn.

Open Monumentendag, zaterdag 12 en zondag 13 september, landelijk

Popronde 2015

Elk najaar (van september tot en met november) vindt het landelijk reizend festival Popronde plaats. Dit jaar kun je in 38 Nederlandse steden genieten van 135 opkomende Nederlandse bands en artiesten. Handsome Poets, Kensington en Racoon… zomaar een greep uit de voormalige deelnemers die inmiddels doorgebroken zijn. In september kun je genieten van de nieuwe generatie popmuzikanten in de steden: Nijmegen, Apeldoorn, Zwolle, Delft, Deventer, Eindhoven en Heerlen. Op de website van Popronde vind je een uitgebreid overzicht van de data en steden.

Popronde, diverse data in september, oktober en november, 38 verschillende steden in Nederland.

World Living Statues Festival in Arnhem

Op 27 september wordt de wereldkampioen Living Statues gekozen tijdens het World Living Statues Festival in Arnhem. Je kunt een leuke route wandelen langs alle levende standbeelden en aansluitend vindt er een prijsuitreiking en een Parade plaats. Heb je 27 september geen tijd? Dan kun je op zaterdagavond 26 september de Statues by Night bekijken in het centrum van Ede.

World Living Statues Festival, zondag 27 september, Arnhem

Zit er een leuk evenement voor je tussen of heb je nog andere tips voor leuke (gratis) festivals en evenementen? 

8 Reacties

 1. Lizette

  Wat een leuke lijst! Helaas kan ik bij de meeste gelegenheden er niet bij zijn. Nou ja, helaas… dan zit ik op de Malediven, dus ook niet verkeerd. Maar september belooft met deze leuke events een leuke maand te worden!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Waahhh, wat ontzettend gaaf dat je naar de Malediven gaat!! Dan belooft jouw maand ook zonder leuke evenementen helemaal top te worden. Heel veel plezier alvast!

   Reageren
 2. Vincent

  Leuke manier om een beetje te volgen wat er in Nederland allemaal te doen is. De open monumenten dag klinkt altijd interessant, maar ben er eerlijk gezegd nog nooit geweest 🙂

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Ik ben er zelf ook nog nooit geweest, maar vind het wel een super leuk initiatief.

   Reageren
 3. Sandra

  Oeeeh TREK! Sowieso onwijs leuke tips, het is bijna jammer dat ik Indian Summer moet vieren in Amerika haha!

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Met al die leuke evenementen in Nederland zou ik die roadtrip in Amerika toch maar cancelen 😉

   Reageren
 4. Linda | One Day Trip

  Leuk lijstje! Ik had TREK in Den Haag sowieso al in m’n agenda staan. Ga kijken of ik dit weekend ook naar UIT kan. Naar welke ga je zelf?

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Morgen ga ik een weekendje naar Lille en volgende week naar Amsterdam, dus er blijven nog maar 2 weekenden over. Misschien ga ik wel even naar het Living Statues festival, dat lijkt me wel geinig en is toch in de buurt. En misschien wat toeristisch, maar ik ben ook wel benieuwd naar de Kaasmarkt. Alkmaar vind ik sowieso een heel leuke stad.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *